Confidenţialitate

Raluca Turcan: Primele 30 de pensii speciale din România sunt între 30.000 şi 50.000 lei pe lună. E nevoie de o reformă a pensiilor | AUDIO

Primele 30 de pensii speciale din România sunt între 30.000 şi 50.000 lei pe lună, afirmă fostul ministru al Muncii, Raluca Turcan. Deputata PNL a precizat că revolta societăţii este justificată în contextul în care cei care primesc aceste pensii speciale au avut salarii mai mici înainte de pensionare.

Raluca Turcan: „Este o hachiță a Uniunii Europene când ne spune că sistemul de pensii trebuie așezat corect?”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Am făcut o trecere în revistă a primelor 30 de pensii speciale din România. Vreau să vă spun că au un nivel între 30.000 și 50.000, care vin în urma unor venituri înainte de pensionare între 40.000 și 60.000, care au zero contributivitate și, de asemenea, sunt beneficiari de drept la pensie între 50 și 55 de ani. Vă întreb: este o hachiță a Uniunii Europene când ne spune că sistemul de pensii trebuie așezat corect?”, a spus Raluca Turcan.

Raluca Turcan: „Persoane pensionate la o zi distanță, care au lucrat în aceleași condiții cu aceeași vechime, au pensii radical diferite”

O altă inechitate există și în domeniul pensiilor publice, din cauza indicilor de corecţie, a mai spus Raluca Turcan.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„În funcție de un indice de corecție, persoane pensionate la o zi distanță, care au lucrat în aceleași condiții cu aceeași vechime, au pensii radical diferite. Sau județul Argeș – este un județ special pentru că acolo sunt foarte mulți oameni care au lucrat în acordul global și cărora nu li se ia în calcul munca în acordul global în timp ce altora ieșiți la pensie într-un alt moment li se ia în considerare munca în acordul global sau primele pe care le-au avut și pentru care a existat contributivitate”, a mai spus Raluca Turcan.

Raluca Turcan a precizat că este necesară o reformă structurală a pensiilor. Și că “Dacă nu ar fi fost inclusă această condiţionalitate în PNRR, vă garantez că nimeni nu se preocupa să rezolve această problemă”, a mai spus deputata PNL la Congresul Seniorilor Liberali.

Sursa foto: Europa FM

Citește și: Fost parlamentar, trimis în judecată de DNA pentru fraudarea fondurilor europene | AUDIO