Confidenţialitate

Ministrul Muncii: Indemnizațiile pentru creșterea copilului vor fi plafonate la 1.800 de euro

Indemnizaţiile pentru creşterea copilului vor fi plafonate la 1.800 de euro pe lună, a anunțat aseară, ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu.

Decizia oficială va fi adoptată în aproximativ două săptămâni, prin ordonanță de urgență.

Lia Olguţa Vasilescu a declarat că acest prag a fost stabilit după ce specialiștii ministerului au comparat veniturile pe care le primesc proaspetele mame de la stat, de la noi, cu cele din alte țări europene.

,,S-au lucrat deja toate variantele, am ajuns la varianta finală, în sensul că vom plafona indemnizaţia la maxim cât există în Europa la ora actuală, adică 1.800 de euro, cât are Germania”, a spus ministrul Muncii, la postul de televiziune Antena 3.

La sfârșitul lunii mai, ministrul Olguţa Vasilescu a explicat că imediat după ce intră în vigoare Legea salarizării, va veni cu proiectul prin care va fi stabilit din nou, un plafon pentru indemnizaţia de creştere a copilului.

Ministrul Muncii a prezentat atunci şi cuantumul celor mai mari 12 indemnizaţii aflate în plată de peste 40.000 de lei, cea mai mare fiind de aproape 160.000 de lei.

”De la lună la lună cresc aceste sume, pentru că au prins care e ideea şi încep să facă tot felul de jonglerii”, a reclamat ministrul Muncii.

În ultimii zece ani, indemnizația pentru creșterea copilului a mai fost plafonată, deși natalitatea din România a scăzut dramatic.

Sociologii au arătat că până în 2050, populația României ar putea scădea la 16 milioane de oameni.