Ministrul Muncii, încă o încercare de negociere cu sindicaliștii din educație

Ordonanţa privind corecţiile din sistemul bugetar va fi adoptată în şedinţa de Guvern din 7 iunie, anunță ministrul muncii, Dragoș Pîslaru. El a invitat sindicatele din educaţie ca până la sfârşitul acestei săptămâni să opteze pentru una dintre variantele propuse. Marţea viitoare va fi convocat Consiliul Naţional Tripartit, ultima discuție înainte de aprobarea ordonanței.

Practic, guvernanţii au propus o majorare a salariilor din educaţie cu aproximativ 5 la sută din august anul acesta, din aplicarea unor corecţii, şi cu alte 5 procente de la 1 decembrie 2017.

Ar fi vizați aproape jumătate din cei 260.000 de angajaţi din educaţie.

Salariile educatorilor și învățătorilor debutanți cu studii medii ar urma să crească cu 16% iar pentru profesorii debutanți cu studii superioare creșterea ar fi de 14%. De asemenea, informaticienii din sistemul de educaţie ar beneficia de o corecţie de 20 la sută.

Aplicarea unei noi grile de salarizare e prevăzută pentru 2017 iar a bonusului de performanţă- din anul 2018, impactul bugetar prin introducerea noii grile urmând să fie de 1,073 miliarde de lei pe an.

Sindicaliştii din educaţie sunt însă nemulţumiţi de negocierile avute la Ministerul Muncii. La protestul de astăzi din Capitală sunt aşteptaţi 15.000 de angajaţi din învăţământ.

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS