Confidenţialitate

Ministrul Muncii, chemat în Camera Deputaților pentru a da explicații legat de faptul că Guvernul nu taie pensiile speciale | AUDIO

Ministrul Muncii a fost chemat să dea socoteală în Camera Deputaților în legătură cu faptul că Guvernul nu taie pensiile speciale. Este dezbătută moțiunea simplă pe această temă depusă de USR și de „Forța Dreptei”. Sunt și alte întârzieri, a spus deputatul USR Cristian Seidler.

Deputatul USR Cristian Seidler: „Ministerul Salvării Pensiilor Speciale încă nu a trimis legea în Parlament, deci termenul va fi cu siguranță ratat”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Până la finalul lunii martie 2023, ar trebui adoptată noua Lege a Pensiilor, conform jalonului 214 din PNRR. Ministerul Salvării Pensiilor Speciale încă nu a trimis legea în Parlament, deci termenul va fi cu siguranță ratat. Oricum, aplicarea noii legi nu poate avea loc mai repede de 2024 pentru că nu s-a încheiat digitizarea dosarelor de pensie făcută de Casa Națională de Pensii Publice, care a cerut și a primit păsuire de încă 8 luni”, a spus deputatul USR Cristian Seidler.

Ministrul Marius Budăi coordonează proiectul de lege privind eliminarea pensiilor speciale, o condiție asumată de România prin Planul Național de Redresare, de care depinde obținerea unei tranșe de fonduri europene. Iar Banca Mondială oferă consultanță statului pentru acest proiect.

Deputatul USR Cristian Seidler, către Budăi: „De ce ați trimis Parlamentului – chiar și cu întârziere – un proiect de lege vădit neconstituțional”

Recent, Banca Mondială a transmis guvernanților observații importante: proiectul nu elimină pensiile speciale, din contră, le prelungește. Fapt subliniat și de opoziție.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„De ce nu ați intervenit public deloc, domnule Marius Budăi, referitor la prevederile privind pensiile speciale adoptate în Legea privind statutul magistraților, recent intrată în vigoare, și care depășesc cu mult protecția dată de deciziile CCR. Încercați să vă dați bine pe lângă cei care vă cercetează și condamnă penal, membri ai clanului politic. Și cel mai important, de ce ați trimis Parlamentului – chiar și cu întârziere – un proiect de lege vădit neconstituțional, care nu trece nicio pensie specială pe contributivitate, cosmetizează doar niște detalii și salvează în fapt pensiile specialilor”, a mai spus USR Cristian Seidler.

Ministrul Muncii a explicat că proiectul pregătit se află în Parlament, unde a trimis și observațiile Băncii Mondiale

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Marius Budăi, la tribuna Camerei Deputaților: „Proiectul de lege transmis Parlamentului privind pensiile de serviciu respectă criteriile din PNRR, crește vechimea, crește vârsta de pensionare, scad acele pensii care depășesc salariul din activitate și, fără îndoială, că vom transmite și celelalte recomandări ale Băncii Mondiale și ale Comisiei Europene care să asigure o mai bună echitate între pensiile de serviciu și pensiile din sistemul de contributivitate, iar toți miniștri de linie vor veni cu aceste precizări”.

A fost dispută și în legătură cu banii pe care România îi plătește pentru consultanța privind proiectul pensiilor speciale

PSD susține că banii plătiți de România pentru consultanța oferită de Banca Mondială reprezintă o sumă mult mai mică decât prevăzuse USR când a realizat Planul Național de Redresare și Reziliență (partid aflat la guvernare atunci, iar ministrul Cristian Ghinea a coordonat proiectul).

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Păi să știe toți românii care se uită acum la noi: în PNRR, colegii de la USR au spus acest lucru – că trebuie, deci este jalon, trebuie să cerem consultanță de la Banca Mondială, dar cu 4 milioane. Și sunt foarte supărați și deranjați că PSD a reușit să facă această temă de jalon cu doar 1,5 milioane. Pentru că suntem acuzați că nu economisim, exact așa spune în moțiune că noi nu economisim”, a spus deputata PSD Oana-Consuela Florea.

Moțiunea simplă, numită „Marius Budăi – ministrul salvării pensiilor speciale”, ar urma să fie votată marți.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Citește și: Gabriel Oprea, achitat în primă instanță în dosarul ce privește moartea polițistului Bogdan Gigină | AUDIO