Ministrul Muncii a cerut verificări în cazul Ditrău

Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a declarat, duminică, referitor la cazul srilankezilor din Ditrău, că o surprinde „atitudinea celor din comunitate cu privire la doi oameni care vor să muncească”. Ea a zis că a discutat cu președintele CNCD și că așteaptă, luni, rezultatele analizei ITM.

„Ceea ce mă surprinde pe mine e atitudinea celor din comunitate cu privire la doi oameni care vor să muncească, uitând că și românii noștri din afară sunt poate în pericol, poate, de a fi tratați la fel. Și românii noștri au nevoie să fie tratați cu respect, fără să li se spună de către orice cetățean din țara europeană în care muncescc, că nu ar vrea să li se cumpere produsele că sunt vândute de mâna unui român sau că nu ar vrea să mănânce pâinea făcută de un român. Trebuie să ne gândim cu echilibru la aceste lucruri”, a spus ministrul Muncii, Violeta Alexandru, duminică, referitor la cazul srilankezilor din Ditrău.

Aceasta a zis că luni va avea rezultatele analizei Inspectoratului Teritorial de Munca.

„Sunt doi oameni care au venit să muncească, să-și câștige existența la chemarea unui patron care a avut nevoie de oameni pentru a duce afacerea mai departe. În situația de față, am cerut informații ITM cu privire la formele legale pe care aceștia le au. Voi fi informată luni cu privire la rezultate verificării făcute”, a completat Violeta Alexandru.

Violeta Alexandru a mai spus că a avut mai multe discuții cu președintele CNCD „pentru componentele care iau aspectul unei atitudini de discriminare din comunitate față de aceste persoane și domnul președinte se autosesizase, urmând ca pe această latură să comunice domnia sa”.

Ministrul Muncii va primi luni răspunsul de la Inspectoratul Teritorial de Muncă.

Tot luni, Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării a anunţat că se va autosesiza în acest caz, după ce patronul brutării, pentru a linişti spiritele în comună, a anunţat că îi va muta pe cei doi din sectorul de producţie.

De-asemenea, poliţia a deschis un dosar penal pentru incitare la ură şi discriminare.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS