Confidenţialitate

Ministrul Muncii: 562.000 de solicitări pentru şomaj tehnic | AUDIO

În deschiderea ședinței de guvern de miercuri, ministrul Muncii a anunțat că numărul cererilor de șomaj, depuse în contextul crizei sanitare și a stării de urgență, a ajuns la 562.000.

O primă parte dintre persoanele care au depus solicitări au primit banii, susține Violeta Alexandru.

“Au şi primit banii în cont, atât beneficiarii sumelor gesionate de Agenţiile Județene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială, cât şi cei care au depus cererile la AJOFM-uri. Solicitări, la nivelul zilei de astăzi, pe tot cuprinsul ţării, la toate agenţiile judeţene de ocupare a forţei de muncă, sunt puţin peste 550.000, practic 562.000 (…) E vorba despre cererile depuse într-adevăr de companii pentru salariaţii cărora le-au suspendat temporar contractele de muncă, adică i-au înscris în şomaj tehnic, cum este cunoscut în limbaj popular”, a declarat ministrul.

Potrivit Violetei Alexandru, primele plăţi din rezervele instituţiilor au fost făcute şi, în prezent, se aşteaptă rectificarea bugetară.

“Toate documentele sunt la zi, procesate, verificate, s-a comunicat cu beneficiarii, pentru că am întâmpinat o serie de probleme în setul de date pe care l-au pus la dispoziţie. Atât angajaţii AJOFM-urilor, cât şi cei ai AJPIS-urilor au comunicat activ în această perioadă cu toţi solicitanţii, au remediat acolo unde era de remediat, au completat şi suntem pregătiţi. Ce ne lipseşte, în acest moment, este rectificarea bugetară pentru a opera toate plăţile celor care ne-au adresat solicitări şi care au trecut prin verificare”, a adăugat ministrul.

“Subliniez că au fost o serie de probleme în documentele depuse, probleme care țin de neînregistrarea anterioară a suspendării temporare a contractului în REVISAL, probleme care vizează un calcul diferit față de ceea ce ordonanța prevedea pentru acordarea șomajului (…) toate aceste situații au fost discutate cu solicitanții. S-a comunicat intens”, a explicat Violeta Alexandru, care a anunțat că va propune completarea listei beneficiarilor de șomaj tehnic cu alte categorii, despre care există informații că sunt afectate și, totodată, să fie prelungit termenul până la care să poată fi depuse solicitările pentru aceste noi categorii.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Ministrul Finanțelor a anunțat, miercuri, că vor primi fonduri suplimentare ministerele Muncii (8 miliarde de lei) și Sănătății (3,8 miliarde de lei) , pentru gestionarea efectelor crizei sanitare.