Confidenţialitate

Ministrul Mediului: Peste 700 de primării din România nu asigură colectarea selectivă a deșeurilor. Vor fi aplicate sancțiuni | AUDIO

Peste 700 de primării din România nu asigură colectarea selectivă a deșeurilor, spune ministrul Mediului, Tanczos Barna. Potrivit acestuia, unele primării susțin că au un astfel de sistem de colectare, dar realitatea e cu totul alta. Ministrul promite că Garda de Mediu va da amenzi.

România reciclează, în prezent, doar 11% din deșeuri, cu mult sub media europeană de 50%. Ne-am propus, în schimb, să creștem gradul de colectare selectivă și până în 2030, doar 10% din gunoi să mai fie depozitat.

O analiză la nivel național a arătat că sunt încă multe primării care nu asigură servicii de colectare selectivă sau raportează altceva decât fac, a spus ministrul Mediului, Tanczos Barna, într-o videconferință pe teme de mediu.

„Sunt peste 700 de unități administrativ-teritoriale, primării, care azi nu asigură serviciul de colectare selectivă. Deci sunt peste 700 de primării care nu au deloc serviciu de salubrizare sau au un serviciu doar declarativ care respectă condițiile impuse de lege, și de fapt lucrurile nu se desfășoară așa cum prevede legea. Multe primării fac declarații în fals că au colectare selectivă și raportează deșeuri generate selectiv pe diverse componente”, a spus ministrul Mediului.

Ministrul Mediului promite că se vor da sancțiuni.

„După terminarea analizei din cursul acestei săptămâni, săptămâna viitoare voi avea o întâlnire cu Garda de Mediu astfel încât, în toată țara, aceste unități administrativ-teritoriale să fie controlate și să fie aplicate sancțiuni. Pentru că altfel nu se poate. 21 de județe sunt într-o situație similară și raportează altceva decât fac”, a adăugat ministrul Mediului.

Ministrul Mediului a amintit că România riscă noi sancțiuni din partea Comisiei Europene dacă nu colectează deșeurile pe cele 4 fracții: hârtie, plastic, sticlă și deșeuri menajere.

Citește și: Corina Crețu, la Europa FM: Banii pentru spitalele regionale de la Cluj, Iași și Craiova nu sunt folosiți nici la 6 ani de la alocarea lor | AUDIO

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.