Confidenţialitate

Ministrul Mediului: „Încă nu am confirmarea scrisă a acceptului părții ucrainene de a intra pe Chilia și pe Bâstroe” | AUDIO

România nu a primit deocamdată acceptul oficial al Ucrainei pentru a face măsurători pe canalul Bâstroe. Ministrul MediuluiTanczos Barna – a anunțat că partea română are navele pregătite pentru a efectua verificări. Acestea trebuie să identifice dacă partea ucraineană a efectuat manevre de lărgire a canalului navigabil sau doar lucrări de întreținere pentru navele comerciale.

Ministrul Mediului: „Încă nu am confirmarea scrisă a acceptului părții ucrainene de a intra pe Chilia și pe Bâstroe”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Eu azi încă nu am confirmarea scrisă a acceptului părții ucrainene de a intra pe Chilia și pe Bâstroe pentru a face măsurătorile. Navele sunt pregătite, echipajele sunt pregătite și sper să vină și acordul scris și să putem intra să facem măsurătorile, care ne vor arăta exact situația de pe Canal, situația de pe Chilia, inclusiv situația pragurilor – acolo unde au fost luate unele intervenții de dragaj. Iar calculele care se vor face ne vor arăta dacă au fost modificări semnificative de debit în urma acestor lucrări”, a spus ministrul Mediului.

Tanczos Barna, despre măsurătorile pe cele 14 puncte, pe secțiunea Chilia – de pe malul românesc până pe malul ucraiean

Până acum s-au constatat mici modificări ale malurilor, spune ministrul Mediului, care nu pun însă în pericol fauna și flora din Delta Dunării.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Noi am făcut măsurătorile pe cele 14 puncte, pe secțiunea Chilia – de pe malul românesc până pe malul ucraiean. Nu prezintă modificări semnificative. Aș putea să spun că sunt absolut minore. Debitele modificate semnificativ sunt cele care reprezintă un potențial pericol la adresa biodiversității din Delta Dunării. Noi trebuie să prevenim orice lucrare care să modifice semnificativ debitul pe cele două brațe pe Chilia și pe Tulcea și în aval Sfântu Gheorghe și Sulina”, a mai spus ministrul Mediului.

Sursa foto: Europa FM

Citește și: Ionel Scrioșteanu: Ucraina va opri lucrările de dragaj de pe Canalul Bâstroe până la clarificarea situației | AUDIO