Confidenţialitate

Ministrul Ligia Deca: Profesorii nu vor fi sancționați pentru grevă, dar vor fi plătiţi în funcţie de numărul de zile lucrate

Cadrele didactice care au fost în grevă vor fi plătite în funcţie de numărul de zile lucrate.

Profesorii care au fost în grevă nu vor fi sancţionaţi şi nici nu au fost făcute presiuni asupra lor să revină la clase, dar nu vor fi plătiţi pentru zilele în care au protestat şi nu au fost la şcoală, afirmă ministrul Educaţiei, Ligia Deca.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„În primul rând că nu este vorba despre o sancţiune. Este vorba despre o prevedere legală asumată şi în scris de către federaţiile sindicale în informările pe care le-au făcut către membrii de sindicat. Legal, noi nu am făcut decât să rămânem în statul de drept şi să aplicăm legea, adică am solicitat ca plăţile să se facă în funcţie de numărul de zile lucrate pentru fiecare cadru didactic. Toţi cei care au fost la şcoală, vor fi plătiţi în conformitate cu zilele lucrate. Cei care au ales o formă de protest, la fel, vor fi plătiţi în funcţie de zilele lucrate. Nu există niciun fel de altă sancţiune.”

Pe de altă parte, Ligia Deca susţine că există posibilitatea ca o parte din orele de şcoală să fie recuperate săptămâna viitoare, dar printr-o planificare realizată la nivelul fiecărei unităţi de învăţământ.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Inclusiv liderii sindicali, în primele zile de grevă, au afirmat că oamenii şi-au asumat consecinţele legale ale protestului, şi anume faptul că zilele în care nu se lucrează nu se primeşte salariul. Este logic, se poate plăti numai activitatea efectuată. Sigur că, prin ceea ce am agreat că vor primi cadrele didactice, eu cred că există în acest moment suficiente motive pentru a se reîntoarce în clasă. “