Confidenţialitate

Ministrul Justiției: Sunt mai multe vizite în arhiva SIPA

După ce a publicat lista persoanelor care au accesat arhiva SIPA, Ministrul Justiției spune că sunt mai mult de 22 de vizite.

Tudorel Toader a anunțat că a identificat și două rapoarte pe care nu le poate face încă publice.

Unul dintre ele conține secrete de stat, ceea ce înseamnă că doar guvernul sau CSAT le poate desecretiza.

„Toate cele 22 de vizite nu sunt 22, sunt mult mai multe. Cele pe care le-am enumerat eu sunt 22, pe baza ordinelor pe care le-am trecut acolo şi datele. Sunt mult mai multe vizite, sunt şi două rapoarte pe care nu le-am desecretizat, dar le vom desecretiza, cele două din care veţi afla mai multe informaţii şi sigur, mai multe vizite”, a afirmat ministrul, întrebat dacă cele 22 de vizite care au avut loc la arhiva SIPA s-au făcut potrivit legii.

Tudorel Toader a mai spus că unul dintre rapoarte are caracter secret de stat, fiind astfel necesar să se emită o Hotărâre de Guvern.

„Vreau să le văd regimul, unul are caracter de secret de stat. Secretele de stat nu intră în competenţa ministrului de a le desecretiza, ci trebuie iniţiată o HG. Vom iniţia o Hotărâre, va fi adoptată probabil de Guvern, vom desecretiza şi vom publica în maniera pe care deja o ştiţi”, a completat ministrul.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

 

Printre persoanele care au vizitat arhiva SIPA, se află magistrați, funcționari în ministerul Justiției și persoane cu funcții de conducere în Administrația Națională a Penitenciarelor.

Cele mai cunoscute nume: Horia Georgescu, fost director al Agenției Naționale de Integrittate și  consilier al ministrului justiției Cătălin Predoiu și senatoarea PNL, Iulia Scântei, fost director de cabinet al ministrului Justiției, Tudor Chiuariu.

Întrebat ce ar trebui să se întâmple cu arhiva SIPA, ministrul a susţinut că ar fi păcat să se distrugă.

„E păcat să o distrugem pentru că ea e un segment din istoria mai plăcută sau mai puţin plăcută a Justiţiei. Arhiva SIPA are în ea documente privind activităţile desfăşurate de către funcţionarii cu statut special, cu cei de la ANP. Oamenii ăia nu pot să-şi dovedească vechimea, să aibă pensii, punct de pensie, cum să o distrugi? E dreptul lor la pensie şi la o anumită valoare a punctului de pensie. Arhiva SIPA are a doua categorie, probabil, că eu nu am fost în ea, elemente ce ţin de viaţa privată, pe care o vom respecta şi nu le vom divulga. Are în ea probabil informaţii ce ţin de secretul de serviciu şi care intră în competenţa ministrului şi le voi desecretiza. Celelalte secrete, dacă or fi, sunt de competenţa Guvernului sau poate a CSAT dacă se duce acolo”, a explicat ministrul Justiţiei.