Confidenţialitate

Ministrul Justiţiei: Informaţia sindicatelor privind numărul deţinuţilor eliberaţi este eronată

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, susţine că informaţiile furnizate de Federaţia Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor potrivit cărora peste 1.200 de deţinuţi au fost eliberaţi în prima lună de la aplicarea Legii recursului compensatoriu sunt eronate.

El a susţinut din nou că până în 7 noiembrie au fost eliberaţi 650 de deţinuţi, iar astăzi a cerut ANP o situaţie actualizată.

Federaţia Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor a transmis, joi dimineaţă, printr-un comunicat de presă că peste 1.200 de deţinuţi au fost eliberaţi în ultima lună, de la intrarea în vigoare a Legii recursului compensatoriu, acuzându-l pe ministrul Justiţiei că dezinformează.

“După ce şeful penitenciarelor recunoştea că sunt extrem de multe erori la punerea în libertate pe baza Legii recursului compensatoriu, ministrul Justiţiei dezinformează Parlamentul, afirmând că, în prima lună de aplicare, au fost puşi în libertate în plus un număr de 650 de deţinuţi, avansând cifra de 25.093 de deţinuţi rămăşi în penitenciare. (…) Conform statisticii oficiale a ANP, de la punerea în aplicare a legii recursului compensatoriu au fost eliberaţi în plus peste 1.200 de deţinuţi (aproape dublu faţă de cât a anunţat ministrul)”, spun reprezentanţii Federaţiei Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor.

Potrivit acestora, în primul an de aplicare a acestei legi numărul deţinuţilor care vor fi eliberaţi va depăşi 8.000, ceea ce ar însemna că vom avea un plus de cel puţin 5.000 de infracţiuni faţă de dinamica normală a criminalităţii.

Conform site-ului Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, la acest moment în penitenciarele din România sunt încarcerate 24.336 de persoane.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat, luni, în Parlament, că în penitenciare sunt 25.093 de deţinuţi, cu 5.972 de deţinuţi peste capacitatea de cazare la standardul de 4 metri pe deţinut, el afirmând că în urma aplicării legii recursului compensatoriu au fost eliberaţi 650 de deţinuţi.

Legea privind recursul compensatoriu a intrat în vigoare în 19 octombrie şi prevede că pentru fiecare 30 de zile executate în condiţii necorespunzătoare fiecare deţinut va beneficia de şase zile considerate efectuate.

În prima zi de la intrarea în vigoare a acestei legi au fost puşi în libertate 529 de deţinuţi, iar ANP spunea că în perioada următoare ar putea fi eliberaţi condiţionat, în baza acestei legi, alţi 3.349 de deţinuţi, cei mai mulţi fiind de la Rahova – 250 şi de la Penitenciarul Poarta Albă – 200. Potrivit reprezentanţilor unora dintre penitenciare, mulţi dintre deţinuţii puşi în libertate ca urmare a acestei legi aveau condamnări pentru furturi şi tâlhării, dar şi pentru omor.

Ministrul Tudorel Toader a spus atunci că această cifră este mare şi i-a depăşit aşteptările, pentru că nu credea că “impactul va fi atât de mare”.