Ministrul Justiţiei: Am propus ca pragul pentru abuzul în serviciu să fie echivalentul salariului minim brut

Ministrul Justiţiei a anunţat, duminică seara, că instituţia pe care o reprezintă a propus ca pragul pentru abuz în serviciu să fie echivalentul salariul minim brut pe economie.

„Am opinat – şi asta este propunerea noastră – ca pragul să fie echivalentul unui salariu minim pe economie, dar nu un minim net, ci un minim brut. Noi avem la Comisia specială pe cineva care reprezintă Ministerul Justiţiei (…). Noi am transmis deja această propunere. (…) Dacă valoarea e sub înseamnă că nu prezintă pericol social şi fapta nu intră în sfera ilicitului penal, va rămâne în sfera ilicitului disciplinar. Dacă valoarea pagubei e mai mare de salariul minim, se pune problema răspunderii penale, dar judecătorul are după aceea instrumente – şi procurorul, judecătorul în special – de a individualiza pedeapsa, pe de-o parte, modalitatea de executare a pedepsei, pe de altă parte, putând pronunţa şi amânarea executării pedepsei”, a spus Tudorel Toader într-o emisiune la România TV, consemnează Agerpres.

Salariul minim brut pe economie este 1.900 de lei.

Comisia parlamentară specială privind legile Justiţiei va continua, luni, dezbaterile pe marginea modificărilor la Codul penal, unul dintre articolele care urmează să fie analizate fiind cel referitor la abuzul în serviciu. Şedinţa este programată să înceapă la ora 10 şi 30 de minute.

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS