Confidenţialitate

Ministrul Florin Barbu vrea să ceară azi demisia comisarului european pentru Agricultură, dacă nu va soluționa problema derogării în domeniul agriculturii | AUDIO

Ministrul Florin Barbu a anunțat că e decis să ceară azi demisia comisarului european pentru Agricultură, dacă nu se va rezolva problema derogării de la rotația culturilor și lăsarea a 4% din suprafața fermei – teren necultivat.

Duminică, Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare a solicitat autorităţilor să convingă Comisia Europeană să susţină măsurile de comerţ pentru produsele agricole din Ucraina şi acordarea derogării în 2024 de la standardele 7 şi 8 privind bunele condiţii agricole şi de mediu.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Nemulțumirea ministrului Florin Barbu pleacă de la faptul că în România nu se aplică derogări de la normele de condiționalitate obligatorii în domeniul agriculturii, derogări care au fost votate în Consiliul de Miniștri. Acum, la Consiliul de Agricultură şi Pescuit de la Bruxelles, va solicita din nou derogările de la standardele de mediu ce vizează rotaţia culturilor (GAEC 7) şi condiţia de a lăsa 4% din suprafaţa fermei nelucrată (GAEC 8).

Într-o discuţie cu fermierii, la Târgu Mureş, Florin Barbu s-a aratat decis să ceară demisia comisarului european pentru Agricultură, polonezul Janusz Wojciechowski.

„Îmi asum […] să-i cer demisia public în consiliul de miniștri, pentru că nu respectă un vot dat de 15 state”

„Susținerea pe care am avut-o din partea celor 15 state – inclusiv Germania și Franța – privind derogările de la GAEC 7 și 8 și nerespectarea votului care s-a dat în consiliul de miniștri, de 70%, mă vă face, chiar în consiliul de miniștri, ca România, și îmi asum acest lucru în calitatea mea de ministru, să-i cer demisia public în consiliul de miniștri, pentru că nu respectă un vot dat de 15 state”, a declarat ministrul Agriculturii, Florin Barbu.

Încă de la sfarsitul lunii august 2023, ministrul Agriculturii a cerut prelungirea derogărilor şi pentru anul 2024. Si asta – pentru că fermierii au nevoie de predictibilitate, în contextul dificil al efectelor războiului din Ucraina şi al inflaţiei, a motivat Florin Barbu.

De altfel, la fiecare reuniune a Consiliului AGRIFISH ministrul a susţinut aceste derogări, iar în iulie şi decembrie au fost incluse ca iniţiative din partea României în secţiunea Diverse.

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Citește și: Ministrul Agriculturii, după runda de negocieri cu fermierii: „Avem de asumat anumite ordonanțe de urgență pe care fermierii români le-au solicitat” | VIDEO