Confidenţialitate

Ministrul Finanțelor Publice: Cei mai mulți bani din buget vor merge la Educație și Sănătate

O foarte mare parte a resurselor financiare ale bugetului va fi alocată sectoarelor Sănătate şi Educaţie, a afirmat, marţi, ministrul de Finanţe, Eugen Teodorovici.

“Sănătatea şi Educaţia vor fi nu neapărat favorite, dar sunt sectoarele către care decizia noastră politică a fost să alocăm o foarte mare parte din resursele financiare ale bugetului. Categoric va fi 2% pentru Apărare, s-a promis, se respectă acest nivel şi desigur partea de investiţii în zona publică, sprijin pentru economie, diferite scheme de ajutor de stat foarte interesante şi atractive”, a declarat Teodorovici, la Parlament.

Ministrul Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici, a declarat, marți, că proiectul de buget pe 2019 va fi publicat pe site-ul ministerului de resort marți, după discuțiile cu reprezentanții primarilor, fiind construit pe un deficit bugetar de 2,55%.

De asemenea, ministrul Finanțelor a mai afirmat marți, în cadrul unei discuții cu presa, că bugetul este construit pe o creștere economică de 5,5%.

„Nu afectează deloc (n.red. întârzierea bugetului), pentru că există un cadru legislativ pentru funcționare, pe baza bugetului din anul anterior, chiar dacă nu s-a adoptat bugetul. De ce am întârziar? Pentru că discuțiile au fost destul de largi cu toți actorii, Parlamentul a fost în vacanță”, a mai spus Teodorovici.

În noul buget, Sănătatea și Educația vor primi mai multe resurse, iar Apărarea 2%, conform ministrului Finanțelor.

„Începând cu acest an, foarte important, este modul în care se fac deschiderile către ministere. Aici, legea prevede deja că ministrul de Finanțe face o analiză, de la caz la caz și aprobă sau nu deschiderea sau angajamentele și partea de credite bugetare. Este o abordare logică, care ne dă nouă siguranța, ca Minister de Finanțe, că banii vor fi construiți așa cum trebuie, în timpul asumat de fiecare minister în parte și fără a avea surprize pe final de an, vizavi de cheltuieli excesive sau investiții nerealizate”, a precizat Teodorovici.

De asemenea, noul buget prevede alocarea de bani pentru Autostrada Unirii și pentru achiziția unei aeronave pentru demnitari.