Ministrul Energiei: „Vom organiza o echipă care va inspecta mină cu mină”

Ministrul Energiei, Toma Petcu, a declarat, luni că va organiza o echipă de cercetare „care va inspecta mină cu mină” şi va prezenta „orice potenţial risc”.

În plus, pe termen lung, ministrul susţine că se va declanşa procedura de achiziţie pentru un studiu elaborat privind riscurile din minele de cărbune din România.

Această măsură vine ca urmare a faptului că, în mai puţin de o lună, au existat două accidente în minele din Valea Jiului.

„Având în vedere că în mai puţin de o lună am avut în minele din Valea Jiului două evenimente tragice, produse în condiţii complet diferite, vom organiza o echipă de cercetare care va inspecta mină cu mină – atât pe cele aflate în exploatare, cât şi pe cele aflate în proces de închidere. Mă aştept ca această cercetare să aducă la lumină orice potenţial risc, atât în privinţa dotării cu materiale şi echipamente de siguranţă, cât şi respectarea normelor de securitate în muncă de fiecare angajat care lucrează în mine”, a declarat Toma Petcu.

Ministrul a spus că la Mina Uricani se fac verificări ale întregului perimetru minier, iar activitatea în mină se va relua „doar când aceste echipe vot finaliza verificările şi vor certifica faptul că nu mai există niciun pericol”.

„În paralel vom declanşa procedura de achiziţie pentru un studiu elaborat privind riscurile din minele de cărbune din România”, a adăugat acesta.

Toma Petcu a precizat că Inspectoratul Teritorial de Muncă Hunedoara a demarat deja anchetarea accidentului și a afirmat că minerii aveau asupra lor echipamente de protecţie şi aparate de măsură a concentratului de gaze din mină.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Ministru a mai menţionat că ancheta demarată după accidentul de la Mina Lupeni a fost finalizată, însă concluziile vor fi prezentate abia după 31 noiembrie, când va fi gata ancheta Inspectoratului Teritorial de Muncă.

O explozie a avut loc luni dimineaţă în subteranul Minei Uricani, iar patru mineri au fost surprinşi de deflagraţie.

Trei dintre ei au reuşit să se salveze şi au suferit arsuri pe aproape jumătate din suprafaţa corpului, iar cel de-al patrulea a fost găsit decedat după aproape patru ore de căutări.

Un alt accident a avut loc pe 5 octombrie, la Mina Lupeni, când trei mineri au fost dați dispăruți, după ce în subteranul minei a avut loc o surpare.

Doi dintre aceștia au fost recuperaţi în viaţă de echipele de salvatori, însă cel de-al treilea a murit.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS