Ministrul Energiei, prezent la operațiunea de salvare: ”Se aud vocile minerilor” – AUDIO

În Valea Jiului, continuă operațiunea de salvare a celor 3 mineri blocați în mina Lupeni după surparea unei galerii.

Sunt 14 salvatori care acționează în 2 echipe, însă ritmul de lucru este extrem de lent din cauza spațiului mic.

Dinspre locul în care sunt blocați cei 3 mineri se aud însă voci – ceea ce înseamnă că cel puțin unul dintre ei este în viață.

La fața locului se află și ministrul Energiei.   Toma Petcu susține că va supraveghea operațiunea până la finalizarea ei.

Echipele de salvare aud vocile minerilor, se aud minerii acolo (…) comunică prin lovituri de metale și prin strigăte mai puternice. Este foarte greu de estimat, poate fi o voce, pot fi 2, pot fi 3. Noi sperăm să fie toți trei”, a spus ministrul Energiei.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Salvatorii înaintează însă cu un metru pe oră – mai spune ministrul Energiei.

Locul, intervenția este foarte dificilă. Se înaintează cu aproximativ un metru pe oră (…) am decis să intervenim prin cele 2 capete de surpare, avem o suprafață de 16 metri pe care trebuie să intervenim și să căutăm, să salvăm oamenii.  Galeriile sunt ventilate, există aer”, a adăugat Toma Petcu.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Familiile celor 3 mineri sunt ținute permanent la curent cu evoluția operațiunii.  În plus, primesc sprijin psihologic.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Minerii au vârste cuprinse între 39 şi 43 de ani au fost blocaţi de o acumulare de minereu pe o lungime de aproximativ 20 de metri.

Potrivit unui comunicat de presă, de joi, al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Hunedoara, rudele celor trei mineri surprinşi în subteran sunt ţinute în permanenţă la curent cu operaţiunea de salvare.

Rudele minerilor surprinse în surpare au fost invitate la sediul Minei Lupeni pentru a fi, în permanenţă, ţinute la curent cu desfăşurarea operaţiunilor de salvare. De asemenea, un psiholog a fost desemnat să consilieze rudele persoanelor prinse în subteran”, se arată în comunicat.

Surparea s-a produs la peste 400 de metri adâncime, iar cei trei mineri blocaţi au vârste cuprinse între 39 şi 43 de ani.

O surpare produsă în urma deranjării susţinerii abatajului din subteranul minei Lupeni a generat blocarea a trei oameni la peste 400 de metri sub pământ. În momentul surpării, se aflau în abatajul, cu o lăţime de aproximativ 4 metri şi o înălţime de 2 metri, 11 persoane. Opt mineri au părăsit zona periculoasă, şapte dintre ei fiind implicaţi în derularea operaţiunilor de suport tehnic. Trei mineri cu vârste între 39 şi 43 de ani au fost blocaţi de o acumulare de minereu pe o lungime de aproximativ 20 de metri”, se mai arată în comunicat.

 

 

 

 

 

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS