Confidenţialitate

Ministrul Educației nu este de acord cu proiectul care prevede decalarea vacanțelor școlare, în funcție de regiune | AUDIO

Ministrul Sorin Cîmpeanu spune că o astfel de măsură ar îngreuna organizarea examenelor naționale și ar înseamna ca unii elevi, dintr-o anumită regiune, să dea Bacalaureatul la distanță de o lună față de alți colegi:

„Este o inițiativă în care n-am reușit să identific interesul elevului. În România, sistemul de educație nu este organizat pe cantoane, precum în Elveția, nici pe landuri, precum este în Germania, nici pe state, precum este în Statele Unite. În acest context, există o serie de activități, susținerea examenelor care sunt naționale, Bacalaureat și Evaluare Națională, care s-ar organiza cu dificultate. Ar însemna să existe un decalaj de cel puțin o lună între elevii care ar susține Bacalaureatul într-o regiune și elevii care ar susține Bacalaureatul într-o altă altă regiune. Din punct de vedere climatic, acest decalaj este greu de acceptat.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Ministrul Sorin Cîmpeanu a amintit că a propus extinderea anului școlar curent cu două săptămâni, dar a fost acceptată doar prelungirea cu o săptămână, pentru că elevii ar fi avut dificultăți să învețe și să dea examene în luna iulie.

În aceste condiții, ministrul nu vede posibilă încheierea anului școlar pentru elevii dintr-o anumită regiune la o lună față de ceilalți.

Vă amintim, un proiect al USR PLUS depus la Parlament prevede că elevii vor intra în vacanțe diferențiat, în funcție de zona geografică în care învață și de ciclul de învățământ. Inițiatorul speră ca, în acest fel, să crească încasările în turismul intern și să se evite aglomerația în trafic, în timpul vacanțelor.