Confidenţialitate

Ministrul Educației: Începem revizuirea totală a manualelor școlare pentru simplificarea lor

Ministrul Educației Naționale, Pavel Năstase, a declarat la Interviurile Europa FM că va începe de mâine revizuirea totală și sistematică a manualelor.

Potrivit Ministrului Învățământului, această revizuire ar dura maxim un an de zile și ar duce la simplificarea tuturor manualelor școlare.

“Avem manuale noi pentru clasele I-IV, dar nu s-a întrebat nimeni dacă aceste manuale sunt potrivite sau nu” – a spus ministrul Pavel Năstase. “Nu a făcut nimeni o evaluare în acest sens. O s-o facem noi, pentru a realiza o corelare la nivelul sistemului, între manualele de la învățământul primar, gimnazial și liceal. Suntem în proces de reînnoire a manualelor. Anul acesta este rândul manualelor de clasa a V-a. Dar, dacă nu privim ca sistem, și nu plecăm de la cele 8 competențe care sunt la nivel european, și cu dezvoltarea acestora pe competențe specifice – primar, gimnazial și liceal – atunci există riscul să apară suprapuneri. Această revizuire – de la clasa I la clasa a XII – va fi una laborioasă, care să scoată în evidență toate problemele care țin de conținutul manualelor.”

Ministrul Învățământului a mai spus că programa pentru gimnaziu, aprobată anul trecut, nu presupune reducerea orelor. Dimpotrivă, există o creștere cu aproximativ 2 ore față de ce exista.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Ministrul a explicat că vor fi grupuri de lucruri care vor lucra pe fiecare etapă de învățământ – primar, gimnazial și liceal, grupuri în care vor fi implicați profesori care predau. În etapa a doua, un grup la nivelul ministerului  va elimina neconcordanțele care există în manuale, între ciclurile de învățământ.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

“Ca să simplificăm manualele trebuie să umblăm la programele cadre, apoi la programele școlare. Manualele nu vor fi abandonate, ci doar actualizate. De exemplu, dacă se ajunge la concluzia că anumite capitole sunt depăsite din punct de vede al conținutului sau nu sunt conforme cu ciclul respectiv, le scoatem” – a mai spus ministrul învățământului, la Interviurile Europa FM.

 

Interviul integral poate fi ascultat aici:

Pavel Năstase, ministrul Educației Naționale, la Interviurile Europa FM – VIDEO