Confidenţialitate

Ministrul Dezvoltării: 200 de orașe mici și peste 1000 de comune se confruntă cu presiunea financiară. Reorganizarea administrativ-teritorială ar ajuta | AUDIO

Reorganizarea teritorială a României ajunge din nou subiect de dezbatere. De data aceasta, ministrul Dezvoltării se declară pentru o administrație mai suplă, cu mai puține unități administrativ teritoriale. Adrian Veștea spune că mai bine de 200 de orașe mici și peste o mie de comune nu reușesc să facă față costurilor de funcționare din cauza veniturilor locale insuficiente.

Ministrul Dezvoltării, Adrian Veștea: „Reorganizarea administrativ-teritorială și regionalizarea ar putea contribui la consolidarea capacității administrative la nivel local”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„200 de orașe mici și aproximativ 1200 de comune care se confruntă cu o presiune financiară considerabilă. Acestea sunt nevoite să apeleze la bugetul de stat pentru a putea face față costurilor de funcționare. În peste jumătate din administrațiile locale, veniturile nu reșesc nici măcar să acopere cheltuielile cu salariile. Din cele 62 de municipii, nu mai puțin de 56 se confruntă cu aceleași provocări financiare. Consider că reorganizarea administrativ-teritorială și regionalizarea ar putea contribui la consolidarea capacității administrative la nivel local și dezvoltarea de proiecte strategie pe termen lung”, a spus Adrian Veștea.

Declarațiile ministrului au fost făcute în cadrul unei dezbateri legate de educația financiară, desfășurată la Banca Națională.

Mugur Isărescu: „Fiecare persoană ar trebui să dețină informații economico-financiare minime”

De altfel, și guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, atrăgea atenția că la nivelul societății adulții au insuficente informații despre ce înseamnă inflația sau cum se calculează dobânzile.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Fiecare persoană ar trebui să dețină informații economico-financiare minime care să-i permită să-și gestioneze banii și riscurile asociate în mod responsabil. Înțelegera unor concepte economice importante pentru fiecare cetățean activ precum mecanismul inflației, ca să dau un exemplu sau procesul – pentru că este un adevărat proces de formare a dobânzilor. Nu le scoate nimeni din coș. Sunt o țintă intrinsecă a educației financiare din punctul nostru de vedere”, a spus guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Citește și: Primăriile pot organiza evenimente de sărbători, dar fără cheltuieli prea mari. Boloș: „Este nefiresc ca un pom de Crăciun cu iluminat artificial să depășească 10.000 de lei” | AUDIO