Confidenţialitate

Ministrul de Finanțe: Crescătorii de porci vor primi despăgubiri pentru un animal de cel puțin 100 kg

Guvernul și-a făcut calculele: porcul de 100 de kilograme va fi etalon pentru despăgubirea minimă a crescătorilor de animale cărora pesta porcină le-a afectat fermele sau gospodăriile.

Hotărârea de Guvern care stabilește câți bani va primi fiecare fermier va fi adoptată săptămâna viitoare, spune ministrul Fianțelor, Eugen Teodorovici.

“Oamenii trebuie să fie despăgubiţi, dar şi sprijiniţi, când această problemă trece, să îşi repopuleze efectivele de suine. S-a discutat despre o despăgubire de la un nivel minim de greutate de fiecare animal sacrificat. Ministerul Agriculturii face o propunere de act normativ cu care să intrăm săptămâna viitoare în Guvern pentru a stabili acest nou mecanism. Ca exemplu, tot este sub 100 kilograme, să spunem, să primească plata de despăgubire la 100 de kilograme. Asta va fi probabil propunerea pe masa Guvernului. Ce va fi peste se plăteşte la cât e peste, dar nu mai puţin de 100 kilograme. (..) Prima de repopulare se va stabili în momentul în care lucrurile se stăpânesc. Se va sprijini populaţia pentru repopularea în zonele în care animalele au fost sacrificate”, a explicat Teodorovici.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Deocamdată, Guvernul trebuie să găsească banii. La rectificarea de mâine, bugetul ANSVSA a primi în plus 90 de milioane de lei.

Cererile venite din județe depășesc, însă, această sumă.

Totuși, Eugen Teodorovici că asigurări că se vor găsi bani, inclusiv pentru viitoare prime de repopulare a fermelor.

“Se fac calcule la Ministerul Agriculturii, la ANSVSA. Ce am primit până azi, am propus la rectificare pentru a fi alocate câteva sume suplimentare. Am dat pentru ANSVSA o propunere de 50 milioane lei în plus, au fost realocări între instituţii cu încă 40 milioane lei către ANSVSA. Azi, pe baza acestor calcule, acestea sunt sumele, dar, pe măsură ce analizele se desfăşoară calculele se pot modifica, vom asigura de la buget banii necesari pentru ca oamenii să fie despăgubiţi”, a mai spus şeful de la Finanţe.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

O analiză a Ministerului Agriculturii arată că repopularea fermelor s-ar putea face și în trei luni, cu condiția eradicării virusului.