Confidenţialitate

Ministrul ucrainean de Externe, în vizită la București

Ministrul de Externe ucrainean Dmitro Kuleba face vineri o vizită oficială la Bucureşti, unde se va întâlni cu premierul Nicolae Ciucă şi cu omologul său român, Bogdan Aurescu.

Vineri dimineața, la ora 8.00, Nicolae Ciucă l-a primit la Palatul Victoria pe ministrul de Externe ucrainean, Dmitro Kuleba.

„Premierul Nicolae Ciucă m-a primit azi la București. Am discutat despre dezvoltarea schimburilor comerciale, energie și cooperare în infrastructură, precum și depre diversificarea rutelor pentru exportul ucrainean. Sunt recunoscător României pentru modul în care a sprijinit și primit refugiații ucraineni”, a scris ministrul Kuleba pe contul său de Twitter, după întrevederea cu Nicolae Ciucă.

„Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă l-a primit, la Palatul Victoria, pe ministrul Afacerilor Externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba.
În cadrul întrevederii, a fost analizată situația de securitate și militară din regiune, în urma agresiunii militare ruse.

Premierul român a prezentat eforturile autorităților, alături de societatea civilă, voluntari și organizații umanitare internaționale în sprijinirea celor peste 800 de mii de refugiați ucraineni intrați în țara noastră de la izbucnirea războiului. A fost evidențiat rolul important al hub-ului umanitar de la Suceava în colectarea și coordonarea formelor de sprijin acordat la nivel european și internațional. Cu aceeași ocazie, premierul Nicolae-Ionel Ciucă a dat asigurări de continuare a sprijinului acordat Ucrainei pentru ajutor umanitar, gestionarea fluxului de refugiați, facilitarea exporturilor ucrainene.

La rândul său, ministrul de Externe ucrainean, Dmytro Kuleba, a prezentat pe larg situația militară de pe teren din Ucraina și a mulțumit Guvernului României și cetățenilor români pentru tot sprijinul acordat și solidaritatea manifestată încă de la declanșarea agresiunii militare ruse. Totodată, diplomatul ucrainean a transmis României invitația de a contribui substanțial la eforturile necesare pentru reconstrucție în Ucraina”, a transmis și Guvernul României.

Ministrul afacerilor externe, Bogdan Aurescu, are vineri o serie de consultări politice cu ministrul afacerilor externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba, cu prilejul vizitei pe care ministrul ucrainean o efectuează în România, la invitația șefului diplomației române.

După consultări, cei doi miniștri vor susține declarații comune de presă, începând cu ora 12:15, la sediul Ministerului Afacerilor Externe, a transmis instituția română.

Joi, preşedintele Volodimir Zelenski a declarat că Moscova a respins o propunere de armistiţiu în perioada Paştelui ortodox din acest weekend. Are încă „speranțe de pace”, a adăugat liderul de la Kiev.

Foto: Twitter / Dmytro Kuleba