Ministrul Culturii: Spectacolele în incinte, permise după ce numărul noilor infecții scade sub 50 | AUDIO

După prelungita întrerupere cauzată de epidemie, sectorul cultural se pregătește de reluarea activității.

Spectacolele cu public vor fi permise în aer liber de la 1 iunie, cu respectarea unor reguli.

Cât privește actele artistice în spații închise, acestea s-ar putea relua abia după ce numărul noilor infecții zilnice cu SARS-CoV-2 va scădea sub pragul de 50, spune – la Europa FM – ministrul Culturii.

„Intenția este ca, după 1 iunie, să începem o serie de relaxări etapizate,în ceea ce privește spectacole, concerte, piese de teatru. Avem în vedere permiterea desfășurării evenimentelor doar în aer liber și în interior, într-o etapă ulterioară, când cazurile vor scădea mult sub 50 pe zi, să zicem. Am dat această cifră luând exemplul Austriei, care a permis spectacolele în săli, dar acolo sunt 10-12 îmbolnăviri pe zi la nivel național. Când ai asemenea cifre, măsurile de relaxare sunt mult mai avansate”, ne-a declarat Bogdan Gheorghiu.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Marile festivaluri, la care participarea depășește o mie de persoane, ar urma să fie amânate până în toamnă. În urma discuţiilor cu organizatorii acestor evenimente, Ministerul Culturii a întocmit un proiect de lege în acest sens.

Texul va ajunge, joi, în Parlament.

„Am conceput proiectul de lege în sensul în care orice eveniment la care participă peste o mie de persoane nu va fi organizat până la 1 septembrie. Precizez că în Germania, Merkel a anunțat că niciun mare eveniment nu va fi până la 1 septembrie. Acest act normativ pleacă mâine la Parlament, l-am semnat mai devreme. Dacă va trece de Parlament, va fi lege și atunci ei vor putea beneficia de un cadru oficial pentru a-și reglementa ceea ce ține de această perioadă neobișnuită”, a explicat ministrul.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Ministerul Culturii și cel al Sănătăţii au convenit, totodată, asupra ordinului prin care se stabileşte reluarea de îndată a filmărilor pentru producţii cinematografice, cu respectarea unor condiţii.

„Se prevăd o serie de norme pentru protecția celor ce-și desfășoară activitatea în aceste studiouri de producție. În prima etapă s-au permis reluarea filmărilor, deși de la primele discuții erau prevăzute aceste eliminări de restricții în a doua etapă de relaxare, dar în urma discuțiilor i-am convins pe epidemiologi să intre filmările în prima etapă, pentru că este o activitate cu risc mai scăzut din punct de vedere epidemiologic decât cele cu publicul”, a conchis ministrul Bogdan Gheorghiu.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.
Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS