Confidenţialitate

Ministrul Culturii : Nu renunţăm la ”Cuminţenia Pământului”. Avocatul proprietarilor: Declarația ministrului nu se susține

Ministrul Culturii şi Identităţii Naţionale, Ionuţ Vulpescu, a declarat astăzi într-o conferinţă de presă, că statul nu renunţă la a-şi exercita dreptul de preempţiuneprivind sculptura ”Cuminţenia Pământului”, de Constantin Brâncuşi.

Ionuţ Vulpescu a numit, încă o dată, campania ”Brâncuşi e al meu”, derulată timp de mai multe luni în 2016, ”un eşec” şi a spus că guvernul Cioloş recunoaşte această nereuşită.

”Ieri , în Parlament, au fost respinse cele două ordonanţe. Există o Hotărâre de Guvern dată de guvernul Cioloş, prin care oamenilor li se vor restitui până la 31 decembrie 2017 donaţiile. Guvernul Cioloş recunoaşte prin această hotărâre eşecul. Eu nu pot decât să constat cu tristeţe. În decembrie 2015 rămăsesem la 5 milioane de euro. Nu ştiu cum s-a ajuns la 11 milioane”, a afirmat Ionuţ Vulpescu.

Procesul de negociere cu proprietarii sculpturii nu era încheiat la momentul în care Ionuţ Vulpescu a predat portofoliul. ”Nu, nu am bătut palma pe acea sumă”, a confirmat el.

Întrebat dacă Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale şi guvernul vor renunţa la a cumpăra bunul de patrimoniu mobil, el a răspuns negativ. ”Nu este acum ori niciodată. Ori de câte ori sculptura va fi scoasă la vânzare, statul poate să îşi exercite dreptul de preempţiune”, a spus Vulpescu.

Avocatul proprietarilor ”Cuminţeniei Pământului”: Declaraţia lui Vulpescu nu se susţine. Este o frică de asumare

Bogdan Grabowski, avocatul proprietarilor sculpturii ”Cuminţenia Pământului”, a declarat pentru Agenţia de presă News.ro că declaraţia făcută de ministrul Culturii şi Identităţii Naţionale miercuri nu se susţine, iar proprietarii aşteaptă un răspuns în scris din partea guvernului Grindeanu, pentru ca procedura să fie finalizată şi pentru a putea fi organizată o licitaţie.

Într-o conferinţă de presă susţinută miercuri, ministrul a spus: ”Ieri (marţi, n.r.), în Parlament, au fost respinse cele două ordonanţe. Există o Hotărâre de Guvern dată de guvernul Cioloş, prin care oamenilor li se vor restitui până la 31 decembrie 2017 donaţiile. Guvernul Cioloş recunoaşte prin această hotărâre eşecul. Eu nu pot decât să constat cu tristeţe. În decembrie 2015 rămăsesem la 5 milioane de euro. Nu ştiu cum s-a ajuns la 11 milioane”.

”Declaraţia domnului ministru nu se susţine. Este o frică de asumare a responsabilităţii şi o duplicitate – atât domnul Grindeanu, cât şi domnul Vulpescu făceau parte din Comisia care a votat, în septembrie, amendamentul privind plata restului de bani până la 11 milioane de euro de către statul român. Acel amendament a fost votat în unanimitate, deci, inclusiv de dumnealor”, a declarat Bogdan Grabowski pentru News.ro.

”Este un joc politic. Domnul Vulpescu a ştiut foarte bine cum s-a ajuns la suma aceasta. A preferat să intre într-un joc politic cu guvernul Cioloş”, a adăugat el.

Proprietarii sculpturii ”Cuminţenia Pământului”, Paula Ionescu şi Alina Şerbănescu, aşteaptă un răspuns în scris. ”Tot acest proces trebuie să se finalizeze printr-un act scris. Noi avem un memorandum de la începutul negocierilor, cu guvernul Ponta, şi un act semnat cu guvernul Cioloş privind suma la care s-a căzut de acord. Acum, acest guvern trebuie să dea în scris. Dacă nu, cad în capcană proprietarii. Fără un răspuns scris nu se poate organiza o licitaţie. Actuala procedură trebuie finalizată ca să nu îi blocheze pe proprietari. Altfel, dacă guvernul îşi asumă un proces… ”, a mai declarat Grabowski pentru News.ro.

”Suntem dezamăgiţi de cum tratează Grindeanu această problemă. Este un guvern care stă sub zodia Dragnea. Daca domnul Dragnea spunea «da», ar fi luat-o. Noi, pe 20 decembrie, am primit de la fostul ministru al Culturii o adresă în care ni se spunea că pentru încheierea contractului se aşteaptă votul din Parlament. Asta a fost ieri, dar e greu să dai în scris. Dacă nu plăteşte, nu îndeplineşte dreptul de preempţiune”, a completat avocatul.

Proprietarii sculpturii ”Cuminţenia Pământului”, Paula Ionescu şi Alina Şerbănescu, au acceptat, în martie 2016, suma 11 milioane de euro pentru lucrare şi termenul de 31 octombrie, care a fost recent prelungit pentru 30 noiembrie, pentru a primi banii pe care statul român a decis să îi plătească pentru lucrarea lui Constantin Brâncuşi.

Guvernul României a propus ca achiziţia operei lui Constantin Brâncuşi să se facă printr-un efort comun al statului român şi al cetăţenilor: suma de 5 milioane de euro a fost alocată de Guvern şi era nevoie ca 6 milioane de euro să fie colectate prin intermediul contribuţiilor voluntare ale persoanelor private şi juridice.

Peste 100.000 de donatori au participat la campania de subscripţie naţională ”Brâncuşi e al meu”, menită să susţină cumpărarea de către statul român a sculpturii ”Cuminţenia Pământului”, iar suma strânsă până pe 30 septembrie, ziua în care conturile deschise la mai multe bănci pentru donaţii au fost închise, a fost de 1.163.032 de euro.

Printr-o Ordonanţă de Urgenţă adoptată pe 12 octombrie, Executivul a stabilit ca diferenţa între sumele donate în cadrul campaniei de subscripţie publică dedicată sculpturii lui Constantin Brâncuşi şi suma echivalentă în lei a 6 milioane de euro să fie asigurată de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii.

Sculptura ”Cuminţenia Pământului” a fost expusă la MNAR până în noiembrie 2012, când a fost mutată de la Muzeul Cotroceni. Ea s-a aflat expusă la Muzeul Băncii Naţionale din iunie până pe 31 octombrie, când a ajuns la Muzeul Naţional de Artă al României.