Ministrul Cristian Ghinea, la Europa FM: ”Fondurile europene duduie”

Ministrul Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, a declarat la Europa FM că rata de absorbție a fondurilor europene pe exercițiul bugetar 2014-2020 este în acest moment de 1%, față de 0,18% cât era la începutul lunii august.

Media europeană este de 1,5%, a precizat ministrul Cristian Ghinea.

La începutul lunii august, atât PSD, cât și comisarul european pentru Politica Regională, Corina Crețu, au acuzat GuvernulRomânia nu a făcut nimic pe exercițiul bugetar 2014-2020, rata de absorbție fiind de 0%.

”Această isterie este complet artificial creată, această dezbatere nu ar trebui să existe, pentru că suntem între două exerciții financiare.”, spune ministrul

”România are o rată de absorbție de 1% pe exercițiul financiar 2014 -2020, ceea ce este în linie cu media statelor europene, care este de 1,5%”, a adăugat Ghinea.

Acesta a precizat că, dincolo de rata de absorbție, mult mai importante sunt proiectele care trebuie depuse, astfel încât să primim bani europeni.

”Mult mai relevantă decât absorbția este lansarea de proiecte, pentru că a putea face absorbție trebuie să ai întâi ghiduri și proiecte pentru a putea trimite facturi la Bruxelles. Am deschis ghiduri de 13 miliarde de euro și primim proiecte. Chiar săptămâna trecută am închis un apel pe anti-sărăcie, la programul operațional capital uman, care a primit mai mult proiecte de cinci ori decât sumele disponibile. Sunt proiecte, oamenii lucrează și fondurile europene chiar duduie, aș putea să spun”, a adăugat Cristian Ghinea.

În plus, ministrul Fondurilor Europene a delcarat că în privința programului 2007-2013, rata de absorbție a ajuns acum la 78,3%, de la 58,6% cât era în noiembrie 2015, atunci când Guvernul Cioloș a fost instalat.

”În ceea ce privește exercițiul financiar trecut, care va fi închis la primăvară, acest Guvern a ridicat rata de absorbție cu 20%, de la 58,6%   la 78,3% în momentul în care vorbim. La primăvară, estimăm o rată de peste 80%”, a mai spus Cristian Ghinea.

 

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS