Confidenţialitate

La acest moment, în România nu există vreun caz confirmat de coronavirus | AUDIO

O şedinţă a Comitetul Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă a fost organizată, luni seara, pentru a stabili măsuri de prevenire a apariției cazurilor de coronavirus.

Ministrul interimar al Sănătăţii a declarat, luni seară, că, în acest moment, nu este confirmat vreun caz de îmbolnăvire pe teritoriul României. “Se lucrează contra cronometru pentru a umple aceste stocuri de materiale de prevenţie – măşti, mănuşi ş.a.. La spitale, avem stocuri de circa o lună, o lună şi jumătate”, a spus Victor Costache.

La nivelul întregii țări, sunt disponibile în jur de 4.000 de locuri de carantină.

O linie telefonică va fi deschisă pentru cei interesați să afle informații despre infecția cu noul coronavirus.

Autoritățile îi avertizează pe cei care răspândesc zvonuri și informații false, faptă pedepsită de Codul Penal.

17 persoane sunt în carantină (6 la București, 8 la Dolj și 3 la Galați), potrivit șefului Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat. Alte peste o mie de persoane sunt în izolare la domiciliu.

Ministrul interimar al Afacerilor Interne a anunțat, luni că a autorităţile au adoptat o hotărâre prin care au fost aprobate măsurile necesare pentru creşterea capacităţii de intervenţie în prevenirea şi combatarea infecţiilor cu noul coronavirus.

“În urma discuţiilor, am decis şi am votat cu unanimitate de voturi câteva articole importante care fac parte din această hotărâre. Articolul 1: instituirea carantinei pentru persoanele care sosesc în România din Italia, din cele 11 comune (…) şi autoizolarea la domiciliu pentru persoanele din zonele care sunt declarate cu risc din Italia. Ministerul Sănătăţii va completa lista cu zonele şi localităţile care au grad de risc, actualizată fiind în funcţie de situaţia la zi din Italia sau din alte ţări”, a spus Marcel Vela.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

“În toate formularele, începând de mâine, vom introduce şi rubrica cu prevederile din Codul penal pentru cei care fac declaraţii false, îşi asumă acest risc şi trebuie să ştie la ce să se aştepte. În prima fază, în acest formular nu am introdus şi un articol sau o rubrică, o clauză prin care să prezentăm măsurile coercitive, crezând că fiecare cetăţean e responsabil şi înţelege. Nu am dorit să venim cu măsuri coercitive sau cu ameninţări, dar începând de mâine, tocmai după cazul de la Suceava şi cel din Sadova, vom lua această măsură şi vă garantez că vom aplica legea. (…) Cei care se joacă cu sănătatea publică (…) vor suporta rigorile legii”, a adăugat Marcel Vela.

Ministrul a cerut să nu fie răspândite ştiri false. “Problema este gravă şi trebuie tratată cu seriozitate. Vom institui un grup de comunicare de unde vor fi emise toate ştirile legate de acest subiect”, a spus Marcel Vela.

Copiii sunt mai puţin expuşi la coronavirus, a precizat managerul Institutului de Boli Infecţioase “Matei Balş”, Adrian Streinu-Cercel. Infecția atacă în special persoanele în vârstă.

Premierul interimar Ludovic Orban le-a cerut, anterior, românilor care se află în Italia să revină în țară numai dacă acest lucru este absolut necesar.

„Fac apel la românii din zonele izolate să evite pe cât posibil deplasările. Dacă pot, să nu se deplaseze spre țară, e un act de responsabilitate! Dacă au fost într-un loc cu minim risc de contaminare cu coronavirus, riscă să își expună rudele, prietenii… Sunt unii care pleacă doar de frica virusului, își imaginează că dacă vin în România se pun la adăpost. Riscă să pună în pericol prietenii, rudele, toți cei cu care au fost în contact”, a spus Ludovic Orban, la Digi 24.

Premierul a spus că în localitățile închise din Italia sunt 8.000 de români, în timp ce în toată regiunea afectată sunt peste aproape 200.000.

Președintele Klaus Iohannis a anunțat, luni, convocarea Consiliului Suprem de Apărare a Țării în legătură cu problema extinderii epidemiei de coronavirus în Europa. Ședința este programată miercuri.

Șeful statului a declarat că este în contact permanent cu instituțiile statului, pentru a monitoriza ceea ce se întâmplă în special în zonele aflate în carantină. “Fac un apel la calm pentru cetățeni și îi îndemn să se informeze corect, să urmeze sfaturile de igienă ale medicilor. Fac un apel la mass-media să evite senzaționalul și știrile care pot genera și amplifica sentimentul de panică . Fac un apel la politicieni să nu speculeze oportunist acest fenomen. Am observat deja mai multe luări de poziție, prin care unele persoane dau dovadă de iresponsabilitate, făcând declarații alarmiste, de natură să sperie cetățenii. Le cer să înceteze imediat cu această atitudine”, a spus președintele Iohannis.

Departamentul pentru Situații de Urgență a prezentat, într-o infografie, măsurile de autoprotecție în contextul prevenirii îmbolnăvirii cu noul coronavirus, precum igiena mâinilor, evitarea contactului cu persoane care suferă de infecţii respiratorii acute, curăţarea suprafeţelor cu dezinfectanţi pe bază de clor sau alcool și folosirea măştilor de protecţie . DSU oferă răspunsuri pentru cele mai frecvente întrebări puse specialiștilor.

Italia a devenit țara europeană cu cele mai multe cazuri de coronavirus, fiind confirmate 7 decese și pentru 200 de îmbolnăviri în nordul Peninsulei.