Premierul Orban, apel către românii din Italia: Dacă pot, să nu se deplaseze spre țară!

Premierul interimar Ludovic Orban le-a cerut românilor care se află în Italia să revină în țară numai dacă acest lucru este absolut necesar.

„Fac apel la românii din zonele izolate să evite pe cât posibil deplasările. Dacă pot, să nu se deplaseze spre țară, e un act de responsabilitate! Dacă au fost într-un loc cu minim risc de contaminare cu coronavirus, riscă să își expună rudele, prietenii… Sunt unii care pleacă doar de frica virusului, își imaginează că dacă vin în România se pun la adăpost. Riscă să pună în pericol prietenii, rudele, toți cei cu care au fost în contact”, a spus Ludovic Orban, la Digi 24.

Premierul a spus că în localitățile închise din Italia sunt 8.000 de români, în timp ce în toată regiunea afectată sunt peste aproape 200.000.

„Sunt unii care mai pleacă. Situația, în localitățile închise, avem până în 8.000 de români. În total, în arealul regiunilor avem aproximativ 200.000 de români. Având foarte mulți români, normal că există mișcare. Și aici fac apel la românii din țară să evite deplasările în zonele cu risc. Din fericire, până azi, nu e niciun cetățean român care să fie bolnav. Asta e o veste care cred că e foarte bună. Am solicitat cetățenilor români să respecte toate deciziile și recomandările formulate de autoritățile italiene, pentru că diminuează riscul extinderii epidemiei”, a adăugat premierul.

Potrivit acestuia, autoritățile au luat măsuri prin identificarea unor locuri unde suspecții să fie ținuți în carantină, dar și prin însăsprirea controalelor la intrarea în țară.

„Sunt identificate 4.000 de locuri de carantină instituționalizată. De asemenea, am analizat și posibilitățile de tratare și de diagnosticare. Din păcate, aici nu există o posibilitate de diagnosticare într-un timp foarte scurt. Se prelevează probe din gât și se așteaptă rezultatele analizelor. Se vorbește și de metode de diagnosticare rapidă, dar dau erori, nu au mare precizie. De asemenea, am decis să asigurăm o permanență din partea DSP. Ministerul Sănătății a dispus mutarea medicilor de la DSP-uri spre judete care sunt la graniță. Nu putem forța. Nu avem bază legală să forțăm un cetățean român care vine din Italia să ne prezinte pașaportul sau actul de identitate românesc, dar am insistat către Poliția de Frontieră și DSP să afle cu precizie unde stă, în ce localitate, astfel încât să stabilim cu precizie dacă e cazul de carantină sau izolare la domiciliu”, a explicat premierul.

Şapte persoane au murit în Italia din cauza noului coronavirus, iar numărul persoanelor infectate a ajuns la 229.

Președintele Klaus Iohannis a anunțat, luni, convocarea Consiliului Suprem de Apărare a Țării în legătură cu problema extinderii epidemiei de coronavirus în Europa. Ședința este programată miercuri.

Șeful statului a declarat că este în contact permanent cu instituțiile statului, pentru a monitoriza ceea ce se întâmplă în special în zonele aflate în carantină. „Fac un apel la calm pentru cetățeni și îi îndemn să se informeze corect, să urmeze sfaturile de igienă ale medicilor. Fac un apel la mass-media să evite senzaționalul și știrile care pot genera și amplifica sentimentul de panică . Fac un apel la politicieni să nu speculeze oportunist acest fenomen. Am observat deja mai multe luări de poziție, prin care unele persoane dau dovadă de iresponsabilitate, făcând declarații alarmiste, de natură să sperie cetățenii. Le cer să înceteze imediat cu această atitudine”, a spus președintele Iohannis.

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS