Confidenţialitate

Cîțu: Statul ar putea intra “ca partener” în acționariatul unor firme private | AUDIO

Ministrul Finanțelor anunță că statul ar putea deveni partenerul unor companii private, intrând în acționariatul lor, pentru a le ajuta să treacă peste perioada de criză economică.

Măsura se regăsește între cele din pachetul pe care Guvernul îl pregătește pentru perioada următoare, când ridicarea stării de urgență nu va mai face posibilă susținerea de la bugetul de stat a șomajului tehnic, a explicat Florin Cîțu, duminică seara, la Digi 24.

“Vrem, nu vrem, această criză a fost ca un șoc, care ne îndreaptă într-o altă direcție. E o direcție pe care mulți o anticipam, mulți o doream. Tehnologizarea ne doream să vină mai repede. A venit prin această criză, oarecum indirect, dar cred că aceasta este economia viitorului și foarte mulți care au pariat pe economia viitorului vor ieși în față. România are o șansă foarte mare. Pe de-o parte, sectorul privat are tehnologia, sectorul public vine din urmă. Facem această legătură și România are șansa să iasă între primele din această criză”, a spus ministrul.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Potrivit lui Florin Cîțu, unele dintre societăți ar putea să nu mai fie „bancabile”, iar o soluție poate fi aceea ca statul să intre “ca partener” în acționariatul companiilor.

“În SUA, când statul dă împrumuturi start-up-urilor se merge, pe acest principiu: dacă iese profitabil, amândoi câștigăm, dacă nu, am pierdut amândoi”, a explicat ministrul.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Opoziția  acuză actuala Putere liberală că nu a luat vreo măsură concretă de redresare a economiei afectate de criza sanitară.

”Guvernul PNL a împrumutat peste 10 miliarde de euro din decembrie anul trecut. Ce a făcut PNL cu aceşti bani? Nu ştie nimeni. Dar vedem o scădere dramatică a nivelului de trai. Mulţi români abia dacă mai au bani pentru o lună ca să supravieţuiască. Economia este cu un picior în groapă. Guvernul nu are niciun plan de redresare economică. Rezultatul? Şomaj şi sărăcie, asta ne aşteaptă. Austeritate”, a scris liderul PSD, duminică, pe Facebook.

”Toate cele 3 mari agenţii de rating au redus perspectiva de la Stabil la Negativ. Adică ZERO încredere în actualul Guvern! Să ne aducem aminte datele oficiale. În noiembrie şi decembrie 2019, Guvernul PNL a risipit peste 17 miliarde lei din banii publici pentru depăgubiri, plăţi electorale către primarii PNL, avansuri, rambursări de TVA fără verificare către firme de casă şi achiziţii la preţ dublu de la firme prietene. Reduceri de taxe în favoarea băncilor. PSD a lăsat economia cu creştere economică de peste 4%, cu un deficit bugetar de 2,8% din PIB, o rezervă financiară de 25 miliarde lei şi o pondere a datoriei de 34,6% din PIB”, a adăugat Marcel Ciolacu.