Confidenţialitate

Ministrul Cîmpeanu: Testarea elevilor va avea loc săptămâna aceasta în zilele de marți și vineri

Testarea elevilor nu a fost suspendată, a anunţat, duminică seara, ministrul Educaţiei. Potrivit Sorin Cîmpeanu, din cauza faptului că cea mai recentă tranşă de teste a fost distribuită către unităţile de învăţământ în cursul zilei de duminică, s-a luat decizia schimbării temporare în zilelor în care se vor efectua testele.

“Având în vedere că cea mai recentă tranşă din lotul de teste achiziţionate a fost distribuită către unităţile de învăţământ în cursul acestei zile şi în această noapte,din cauza întârzierilor în livrarea materialelor, s-a decis schimbarea temporară, pentru săptămâna 13-17 decembrie, a zilelor în care se vor efectua testele, astfel încât acestea să aibă loc în zilele de marţi şi vineri în loc de zilele de luni şi joi. Conducerea Ministerului Educaţiei este în permanentă legătură cu cea a Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă pentru a găsi soluţii rapide şi eficiente în vederea asigurării necesarului de materiale pentru testarea preşcolarilor, elevilor şi personalului din învăţământ. Aceasta testare se va face de 2 ori pe săptămână, luni şi joi sau marţi şi vineri, în funcţie de disponibilitatea testelor”, a explicat Sorin Cîmpeanu.

De asemenea, Ministerul Sănătăţii a informat Ministerul Educaţiei asupra faptului că este pregătit să acorde sprijin tehnic în privinţa procesului de testare a elevilor şi cadrelor didactice.

La Gorj, testele de salivă vor fi distribuite luni, urmând ca prima zi a săptămânii de testare să fie marți.

În mod normal, testele trebuiau să fie distribuite elevilor, acolo unde testarea se face acasă, vineri, săptămâna trecută, pentru a fi respectat programul de testare, luni și joi, cum se anunțase inițial.

Cum testele au lipsit, în școlile din Gorj noile achiziții au ajuns abia duminică seara, urmând ca acestea să fie împărțite în cursul zilei de luni. Deocamdată, nu se știe dacă se revine la programul anunțat inițial sau zilele de testare se vor schimba în funcție de livrarea testelor de salivă.

Și la Cluj noua etapă de testare anti-Covid a elevilor va începe, cel mai devreme, de marți.

Testele au ajuns abia duminică noapte la Inspectoratul Școlar, iar distribuția lor către școlile din județ se va face în cursul dimineții de luni.

Reprezentanții Inspectoratului Școlar nu știau încă duminică seară câte teste urmează să ajungă la Cluj și nici când se va finaliza distribuirea acestora, astfel că planul inițial de testare, în zilele de luni și joi ale săptămânii, nu va mai putea fi respectat.

Săptămâna trecută, în județul Cluj, s-au efectuat aproape 182.000 de teste rapide de salivă în rândul elevilor, șapte dintre acestea confirmând infectarea cu Covid-19.

Marea majoritate a școlilor din județ, mai exact 383, au decis ca testarea elevilor să se facă la domiciliul acestora. 43 au adoptat modalitatea mixtă de administrare a testelor, la școală și la domiciliu, iar 17 au ales administrarea testelor la școală.

Citește și: Sorin Cîmpeanu, demonstrație pe rețelele sociale în care prezintă cum se face un test de salivă | VIDEO