Ministrul Agriculturii: România va produce în 2017, în extrasezon, 4,5 km de tiruri pline cu tomate

În 2017, vom mânca roșii românești și în extrasezon, promite ministrul Agriculturii, Petre Daea.

Oficialul a anunțat că peste 2.000 de agricultori s-au înscris deja în Programul de tomate românești, lansat în urmă cu două săptămâni.

Programul prevede un ajutor financiar din partea statului pentru toți cei care produc roșii în perioada rece a anului.

Pe tot parcursul anului, mâncăm roșii aduse din alte țări, spune ministrul Agriculturii.

Cele românești, cultivate în sere, apar pe piață la jumătatea lunii aprilie, iar roșii cultivate în aer liber pe câmp și în grădini, consumăm doar două luni și jumătate pe an – spune ministrul Agriculturii. Petre Daea promite că anul acesta, vom găsi pe piață roșii cultivate în România din noiembrie până în luna mai.

 

”România, în acest an, va produce 4.400 tone tomate în extrasezon, ceea ce înseamnă 440 de tiruri, 4,5 km de tiruri pline cu tomate, cu roșii produse în spațiile încălzite din România”, a declarat Petre Daea.

Fiecare agricultor care cultivă roșii în sere și solarii încălzite va primi un ajutor de la stat de 3000 de euro pentru 1000 de metri pătrați cultivați. Producția minimă trebuie să fie 2 kilograme de roșii pe metru pătrat.

În două săptămâni de la lansarea Programului Tomate Românești, peste 2000 de producători au depus deja cereri la direcțiile agricole județene. Alți 8000 s-au arătat interesați, dar nu au încă dosarele complete- a spus ministrul Agriculturii.

”La Colibași, în județul Giurgiu, sunt aproximativ 400 hectare de sere și solarii. În acest județ, până la această dată, sunt înscriși 532 de fermieri”, afirmă ministrul.

Petre Daea a fost întrebat și ce fel de semințe vor folosi cultivatorii români de roșii.

 

”România produce semințe pentru tomate, dar, în același timp, România este deschisă și la procurarea de semințe din exterior, acolo unde alții produc semințe de foarte bună calitate, cu un anumit comportament biologic”, a precizat ministrul Agriculturii.

Toți cultivatorii de roșii înscriși în noul program trebuie să afișeze lângă seră o plăcuță pe care să scrie “Program susținere tomate, 2017“.

Trebuie menționat și numărul cererii depuse pentru obținerea finanțării. La fel se va întâmpla și la tarabele din piață, iar oamenii vor ști în acest fel că pot cumpăra roșii românești – a menționat ministrul Petre Daea.

          

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS