Ministrul Agriculturii, despre culturile afectate de ninsori: E mai mult bine decât rău

Ministrul Agriculturii pare să-i contrazică pe agricultorii care se plâng că viscolul și ninsorile le-au distrus culturile.

”E mai mult bine decât rău”, spune ministrul Petre Daea, aflat în vizită la Focșani.

A precizat însă că, deocamdată, nu se poate pronunța asupra efectelor negative cauzate de vremea rea.

„Am spus-o și vă mai spun: Este mai mult bine decât rău, ca să fie bine înțeles și răstălmăcit de presă. Este o apreciere a unui om care știe ce vorbește și în același timp știe să și comunice ceea ce alții doar văd și nu înțeleg fenomenul agricol. Până la această dată nu ne putem pronunța asupra efectelor negative, dar ne putem pronunța asupra faptului că în solul României a intrat o cantitate de apă necesară, că în partea de sud a țării a ajuns la capacitate de câmp, că plantele sunt asigurate de umiditatea necesară. Așteptăm evident în zilele următoare să vedem unde au fost efecte negative, ținându-se cont de coincidența între fenomenele negative și fenofaze ce pot produce unele pagube. Le vom calcula pentru că eu niciodată nu dau decât cifre exacte. Și neavând, vă rog, să așteptați. Nu avem culturi afectate, putem vorbi de specii pomicole care pot avea unele urmări din acest punct de vedere, dar culturi nu”, a declarat Petre Daea.

Ministrul susține că poate demonstra pe teren că unele culturi agricole nu au probleme în acest moment. Oficialul a dat exemplul rapiței.

„M-am uitat la rapiță, care sunteți curioși o să mergeți cu mine să vă arat de ce spune inginerul Daea că nu sunt probleme la acest moment, la anumite culturi. Evident vom aștepta, vom vedea cum va evolua vremea, dacă temperaturile scad sub pragul de îngheț atunci vom vorbi, analizând la fața locului ce se întâmplă cu fiecare cultură și specie în parte”, a mai spus Petre Daea.

Numai că ministrul Agriculturii este contrazis de doi fermieri din Vrancea.

Ei spun că, în urma ninsorilor, au găsit rapița culcată la pământ și ruptă. Speră să nu dea înghețul, pentru că paguba va fi 100%.

 

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS