Confidenţialitate

Miniştrii Teodorovici şi Toader, la testul moţiunilor în Parlament

Camera Deputaților supune votului, miercuri, moțiunile simple la adresa miniştilor de Finanțe și Justiție.

Şedinţa este programată de la ora 12.00, potrivit Mediafax.

PSD va vota împotriva celor două moțiuni, a anunțat liderul deputaților social-democrați Alfred Simonis.

Camera Deputaților a dezbătut, luni, moțiunea simplă intitulată „Lăcomia pesedistă subminează economia naţională” și iniţiată de grupurile PNL, USR şi PMP la adresa ministrului Finanţelor.

Eugen Teodorovici a propus, la dezbaterea de luni a moțiunii simple la Camera Deputaților, un pact politic de neagresiune pe „temele de importanță strategică ce țin de economia” României, iar până la finalul lunii va modifica OUG 114.

Formațiunile din Opoziție îi reproșează lui Eugen Teodorovoci că OUG 114/2018 are efecte dezastruoase asupra românilor și a băncilor. De asemenea, parlamentarii PNL, USR și PMP spun că ministrul Finanțelor vrea să transforme ANRE și ANCOM într-o pușculiță de miliarde de euro a PSD.

Aleșii Opoziției fac o trecere în revistă și a reacțiilor negative cu privire la OUG 114 fiscală a BNR, BERD sau divizia Băncii Mondiale. Totodată, aceștia reamintesc și despre faptul că unele companii din România au anunțat că amână investițiile în zona Mării Negre, după adoptarea ordonanței 114.

Referitor la moțiunea simplă prin care partidele de Opoziție cer demisia ministrului Justiției, aceasta a fost dezbătută pe 5 martie, în aceeași zi în care Guvernul a adoptat proiectul pentru modificarea OUG 7 pe legile justiţiei, în ciuda avizului consultativ negativ al CSM. Moțiunea trebuia să fie votată de către deputații pe 7 martie, însă PSD nu a asigurat cvorum, iar plenul a fost suspendat.

Social-democrații i-au reproșat lui Tudorel Toader faptul că nu a adoptat o Ordonanță de Urgență în privința Codului Penal și Codului de Procedură Penală, așa cum a fost stabilit în CEx al PSD.

Pe de altă parte, pe 6 martie, Kelemen Hunor a anunţat că UDMR îl va sancţiona pe ministrul Justiţiei la vot din cauza OUG pe legile Justiţiei, despre care a spus că „nu e una raţională”.