Confidenţialitate

Miniștrii PSD intră în războiul celor două roze

Guvernul intră treptat în disputa dintre Mihai Tudose și Carmen Dan în perspectiva ședinței de luni a conducerii PSD. După ce lideri din teritoriu grupați în jurul lui Liviu Dragnea au cerut și au obținut convocarea unei întâlniri de urgență în care să se rezolve criza politică, susținătorii premierului au venit din urmă cu mesaje care să îi întărească poziția în fața președintelui PSD.

Trei miniștri – Felix Stroe (Transporturi), Mircea Titus Dobre (Turism) și Marius Nica (Fonduri Europene) – își declară susținerea fără rezerve față de șeful Guvernului și cer ca lui Mihai Tudose să i se dea realmente puterea de a conduce Executivul, deci și de a schimba miniștri fără acordul lui Liviu Dragnea.

Alți șase fac apel la calm și responsabilitate și se uită spre Comitetul Executiv al PSD pentru o soluție rapidă și tranșantă.

Cu două zile înaintea ședinței decisive, Liviu Dragea are alături și cele mai puternice și cele mai multe filiale ale PSD. Dintre miniștri, vicepremierul Paul Stănescu, lider al PSD Olt, l-a însoțit zilele trecute într-un turneu prin Moldova.

La rândul său, Mihai Tudose este sprijinit deschis de președintele executiv al PSD, Niculae Bădălău, și de organizațiile Giurgiu, Constanța, Vrancea, Buzău, Dâmbovița.

Cel mai direct dintre miniștrii care sunt și susținători în PSD ai lui Mihai Tudose s-a arătat Felix Stroe. Ministriul Transporturilor a anunțat într-un comunicat trimis în calitate de lider al PSD Constanța că filala pe care o conduce este de partea actualului prim-ministru. „Partidul suntem noi, toţi cei care am muncit pentru a câştiga încrederea românilor. Premierul are responsabilitatea actului de guvernare, dar trebuie să aibă şi decizia”, este avertismentul său pentru Liviu Dragnea. În logica redemocratizării PSD, lansată public de președintele executiv Niculaie Bădălău, Felix Stroe cere totodată ca „organizațiile locale să fie mai implicate, pentru că nu e normal să decidă doar o mână de oameni”.

În trena sa, ministrul Turismului, Mircea Titus Dobre, la rândul său parlamentar de Constanța, își declară deschis susținerea pentru Mihai Tudose și pledează pentru a i se da premierului puterea reală de șef al Guvernului. „Șeful Guvernului știe cu ce miniștri poate lucra și ce oameni nu corespund exigențelor lui de lider, la fel cum se întâmplă într-o companie care trebuie să producă pentru a exista pe piața liberă. (…) Suntem încă la început de drum pentru a restabili încrederea românilor în clasa politică, iar premierul Mihai Tudose a demonstrat că cetățenii acestei țări vor să fie conduși de un lider care le înțelege problemele și caută rezolvarea corectă, fără a face jocuri politice și fără a lua decizii pripite”, a scris ministrul Turismului tot pe Facebook.

O poziție fără echivoc a luat și Marius Nica. Fost consilier al lui Mihai Tudose, ministrul Fondurilor Europene susține că nu ar trebui să existe decizie guvernamentală care să fie luată la partid. „2018 este cel mai important an, România poate pierde definitiv 1,5 miliarde euro din actualul exerciţiu. Orice zi pierdută este o crimă la adresa dezvoltării economice a României. Responsabilitatea actului de guvernare aparţine prim-ministrului şi echipei sale, orice decizie guvernamentală trebuie luată în interiorul Guvernului!”, arată Marius Nica.

Sunt însă și miniștri care, deși se numără printre susținătorii lui Mihai Tudose, nu au anunțat și public cum își vor da votul. Este cazul vicepremierului Marcel Ciolacu, unul dintre oamenii de încredere ai premierului, dar și al ministrului Culturii, Lucian Romașcanu. Filiala Buzău, din care vin, își declară însă susținerea totală pentru actualul Guvern.

Favoritul premierului, Petre Daea, ține linia neutralității. Ministrul Agriculturii face un apel la „calm, echilibru şi inteligență”, dar nu exclude o reevaluare în partid a unor miniștri. „Analizele periodice în partid devin obligatorii şi necesare, iar convocarea Comitetului Executiv Național pentru luni, 15 ianuarie, este o secvență a preocupării partidului privind buna desfășurare a activității, în vederea ducerii la îndeplinire a Programului de Guvernare”, scrie pe Facebook Petre Daea.

Lăudat recent de premierul Mihai Tudose pentru perseverență, în ciuda ritmului „ardelenesc”, ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, a luat o poziție publică mai degrabă neutră. Într-un mesaj pe Facebook, Florian Bodog se declară „încrezător” că în conducerea partidului „se va lua o decizie înţeleaptă”. „Cred că avem nevoie de calm, responsabilitate şi unitate ca să realizăm munca pentru care am fost votaţi”, scrie ministrul Sănătății.

În aceeași notă a neutralității s-a pronunțat un alt ministru apreciat public de premier. „Mesajul meu către toţi cei care mi-au acordat încrederea, învestindu-mă cu votul lor, este acela că mă voi supune, necondiţionat, oricărei noi decizii care va fi luată de către CEx al PSD. (…) Toţi miniştrii Cabinetului Tudose au fost propuşi de către partid, iar eu mă voi supune oricărei decizii de partid care va fi luată în cadrul primului CEx al PSD”, a spus ministrul Economiei, Gheorghe Şimon.

Ministrul Apărării Naţionale, Mihai Fifor, arată, la rândul său, că “situaţia tensionată” manifestată atât la nivel guvernamental, cât şi “fals indusă” în interiorul PSD trebuie să înceteze”. „Am promis românilor o guvernare puternică, stabilă, cu susţinerea totală a coaliţiei majoritare PSD-ALDE, o guvernare care să pună în aplicare, punct cu punct, programul votat de milioane de români în decembrie 2016, dar şi să respecte angajamentele asumate faţă de partenerii noştri externi”, scrie Mihai Fifor.

Tot neutralitatea a fost aleasă oficial și de Victor Negrescu, fost europarlamentar și actual ministru al Afacerilor Europene. Întrebat dacă există formate tabere în PSD şi el în care dintre acestea este, Victor Negrescu a spus că prioritatea lui este doar să reuşească proiectul preşedinţiei României la Consiliul UE, pentru care a venit în Guvern.  „Eu nu cred în tabere. Rolul meu este foarte clar. (…) Am venit pentru un proiect. Acesta este proiectul, preşedinţia României la Consiliul Uniunii Europene. Atâta timp cât sunt în funcţie, mă concentrez pe acest proiect. Dacă competenţele mele nu mai sunt necesare, dacă nu îmi fac bine treaba, am spus-o deja public, în nenumărate rânduri, nu am niciun fel de problemă în a mă retrage din această funcţie”, a explicat ministrul delegat pentru Afaceri Europene, la Sibiu.

La rândul său, ministrul Tineretului şi Sportului, Marius Dunca, le sugerează colegilor să nu mai dezbată suboiectul în spațiul public înainte de a-l fi discutat în partid. „Guvernul este un guvern politic şi fiecare funcţie ne-a fost acordată, în mod democratic, prin vot în cadrul Comitetului Executiv Naţional. Din respect pentru români şi pentru membrii PSD, trebuie să luăm decizii şi să dezbatem soarta Guvernului, cu deplină responsabilitate, în cadrul Comitetului Executiv Naţional, nu în spaţiul public“, arată Marius Dunca.