Confidenţialitate

Miniștrii de Externe ai României, Poloniei și Lituaniei: „După Brexit , e nevoie de o înțelegere nouă cu Marea Britanie”

Trei țări din Uniunea Europeană, printre care și România, atrag atenția că fără Marea Britanie, blocul comunitar riscă să aibă de suferit în ceea ce privește securitatea pe continent.

Într-o scrisoare publicată pe platforma politico.eu, miniștrii de Externe ai României, Poloniei și Lituaniei scriu că pierderea actualei relații cu Marea Britanie după Brexit trebuie compensată de o înțelegere nouă, vitală pentru Estul și Sudul Europei și Balcanii de Vest în contextul politicii duse de Rusia în aceste regiuni.

“Marea Britanie, în calitate de membru al Consiliului de Securitate al ONU, de putere nucleară care deține un sfert din capacitățile de apărare ale Europei, este unul dintre pilonii de bază ai acțiunii externe a UE. Fără Marea Britanie, poziția Uniunii Europene pe scena globală ar putea fi slăbită, făcând-o mult mai vulnerabilă la amenințările externe”, au scris miniștrii de Externe ai Românie, Poloniei și Lituaniei.

Ei adăugă că liderii UE trebuie să se asigure că va exista un schimb constant de informaţii și după Brexit între statele membre și Londra.

În urmă cu puțin timp a reacționat și președintele Klaus Iohannis.

“Sunt două aspecte. Un aspect instituţional: nu s-a discutat această chestiune, este o scrisoare a miniştrilor, nu a ţărilor, însă pe fond eu am spus de multe ori aceste lucruri, Marea Britanie, şi cel puţin în cazul nostru, România, au foarte multe interese de securitate generală în comun, abordări pe Flancul estic şi aşa mai departe. În esenţă, pe fond, chestiunea reflectă poziţia României pe care subliniat-o eu, în repetate rânduri”, a declarat Iohannis, înainte de reuniunea informală a Consiliului European de la Salzburg, întrebat cu privire la o scrisoare transmisă de miniştrii de externe ai României, Estoniei şi Poloniei cu privire la Brexit.

20sept-11 Iohannis sa tinem aproape de Uk pe securitate

O parte a presei britanice scrie deja că prin scrisoarea miniștrilor de Externe, România, Polonia și Lituania rup solidaritatea în cadrul Uniunii care a decis să aibă o poziție categorică privind Brexitul.