Confidenţialitate

Miniștrii Apărării din cadrul NATO se reunesc la Bruxelles. Miza întâlnirii, explicată de Stoltenberg | AUDIO

Miniștrii Apărării ai NATO se reunesc astăzi, la Bruxelles, în cadrul unei reuniuni extraordinare, la care va participa și ministrul de resort al Ucrainei dar și ai altor țări care de asemenea, nu sunt membre ale Aliaței Nord Atrlantice. Secretarul general al NATO a explicat că miza reuniunii este adoptarea de noi măsuri de descurajare în Estul Alianței, în contextul în care Rusia și-a intensificat atacul împotrica Ucrainei și continuă să amenințe și alte state.

Pe lângă miniștrii Apărării din cele 30 de state membre ale NATO, la reuniune vor participa și liderii Armatelor din Ucraina, Georgia, Finland și Suedia și ai statelor membre ale Uniunii Europene. Toți vor discuta despre adopatarea unor măsuri concrete de întărire a securității aliaților pe termen lung.

NATO are în vedere dizlocări masive de trupe și echipamente, aeriene, navale, cibernetice și organizarea și mai multor exerciții, chiar mai ample decât acum. În acest moment, sute de mii de militari din NATO sunt în alertă, din care 40 de mii sunt sub comandă directă a NATO.

Rachete Patriot de apărare antiaeriană sunt trimise în Polonia și Slovacia. În Slovacia, va fi format și un grup de luptă, ca și în România care încă cere completarea efectivelor militare ale Alianței. Toată postura NATO va fi reconfigurată a explicat secretarul general al Alianței Nord Atlantice, Jens Stoltenberg.

„Creștem prezența, suntem mai vigilenți, supraveghem spațiul aerian, dislocăm chiar și mai multe baterii de rachete Patriot în estul Alianței și avioane de supraveghere. Creștem numărul de misiuniu de poliție aeriană. Creștem atât capabilitățile de monitorizare, cât și cele de depistare astfel încât să putem reacționa dacă se impune”, a spus Jens Stoltenberg.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

 

Liderul NATO a explicat că în actualul context, se impune creșterea cheltuielilor pentru apărare. Germania, care până acum, a cheltuit puțin pentru Apărate tocmai a anunțat că atâta vreme cât armele nucleare sunt folosite ca mijloc de amenințare, se impune descurajarea nucleară.

Așa că Germania își asumă această responsabilitate și se va dota cu avioane de bombardament și de interceptare Tornado și F-35.

Un summit extraordinar al NATO va avea loc săptămâna viitoare, prilej ca președintele SUA să revină în Europa.

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Citește și: Zelenski: Vă imaginați cum este să vă sunaţi prietenii pentru a le cere să închidă spaţiul aerian, iar ei să îşi exprime profunda îngrijorare? | AUDIO