Ministerul Sănătății va sesiza DNA în cazul dezinfectanților cumpărați de Spitalul Tg. Mureș

Ministerul Sănătății anunță că va sesiza DNA în urma controlului efectuat la Spitalul Județean din Târgu Mureș.

În urma verificărilor, s-a descoperit că firmele Hexi Pharma și Al Carina au fost favorizate de conducerea spitalului la atribuirea de contracte. Mai mult, au fost descoperite nereguli și în privința fondurilor europene accesate.

După controlul Corpului de Control, Ministerul Sănătății anunță că ”achiziția de dezinfectanți în anul 2016  s-a făcut prin licitație deschisă în cadrul căreia a fost restricționat artificial participarea firmelor ofertante în favoarea companiilor Hexi Pharma și Al Carina.”

Potrivit ministerului, ”metoda folosită a fost introducerea unor standarde de calitate suplimentare în mod eronat și nejustificat, standarde care nu se aplică produselor achiziționate.”

Ministerul vine și cu exemple: ”la achiziția de dezinfectanți de suprafețe au fost menționate standarde specifice sistemelor apoase sau instrumentarului medical; la achiziția de dezinfectanți de nivel înalt pentru suprafețe critice prin ștergere au fost introduse standarde specifice dezinfectanților industriali. În altă ordine de idei, la unii dezinfectanți nu au fost cerute standardele obligatorii, ci înlocuite cu altele. Mai exact, la dezinfectanții prin ștergere pentru blocul alimentar, nu s-au solicitat cerințele specifice.”

Nereguli au fost descoperite și la programul prin care ambulatoriul Spitalului Județean Târgu Mureș a fost reabilitat, modernizat și echipat cu bai europeni.

 

”O parte a instrumentarului achiziționat și recepționat nu era utilizat la data controlului. Inspectorii au găsit aparatura sigilată pentru secțiile de chirurgie ortopedie pediatrică și pentru sala de aplicare de ghips în timp ce personalul folosea în continuare un isntrumentar uzat și necorespunzător. Corpul de Control a desigilat instrumentarul și a dispus folosirea acestuia.”

Mai mult, potrivit documentelor, 14 cabinete urmau să fie modernizate cu bani europeni, însă în realitate au fost modernizate și dotate cu aparatură alte două cabinete care nu erau cuprinse în proiect.

De exemplu, la cabinetului de planificare familială a fost adus un ecograf cu sondă vaginală, care ”nu putea fi folosit pentru că avea instalat un sistem de operare versiune demo specific pentru cardiologie. Pentru a funcționa este necesară achiziționarea unei sonde tip Doppler și a softurilor pentru obstetrică-ginecologie.”, precizează Ministerul Sănătății.

”Având în vedere constatările Corpului de Control, raportul va fi înaintat de Ministerul Sănătății către Direcția Națională Anticorupție pentru analizarea unor eventuale fapte de natură penală.”, se mai arată în comunicat.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS