Confidenţialitate

Ministerul Sănătății: Strategia națională de vaccinare asigură acces tuturor oamenilor la imunizare, dar nu are caracter obligatoriu | AUDIO

Ministerul Sănătății dă asigurări că vaccinarea nu va fi obligatorie și că nu va exista vreun act normativ care să impună acest lucru. Precizările vin în contextul în care numărul vaccinărilor a scăzut, iar medicii vorbesc de cazuri grave de rujeolă, de exemplu, la copii nevaccinați.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Ministrul Sănătăţii Alexandru Rafila a precizat – într-un comunicat publicat pe o rețea de socializare – că strategia naţională de vaccinare „asigură acces echitabil pentru oricine, fără să impună vreo obligativitate”.

Prin urmare, dă asigurări că niciun act normativ elaborat de Ministerul Sănătăţii nu va impune vaccinarea obligatorie.

Ministrul a dat exemplu vaccinul anti-HPV și a precizat că „femeile, adolescenţii fete şi băieţi, se vor putea vaccina anti-HPV gratuit, numai dacă doresc şi solicită prescripţie în acest sens medicului de familie”.

În comunicatul Ministerului Sănătății se mai precizează că „erorile legate de vaccinarea anti-COVID nu trebuie să priveze românii de accesul la vaccinare”.

În prezent, Proiectul de hotărâre de Guvern care cuprinde strategia naţională de vaccinare pentru următorii ani intră în analiza interministerială urmând să fie propus spre adoptare în viitorul apropiat – se menționează în comunicat.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Guvernul dă asigurări că nu este nicio problemă cu fondurile pentru tratarea bolnavilor de cancer | AUDIO