Confidenţialitate

Ministerul Sănătății nu are suficienți bani pentru a plăti salariile în decembrie | AUDIO

După ministerele Muncii, Educației și de Interne, și Ministerul Sănătății anunță că nu are suficienți bani pentru a plăti obligațiile financiare în luna decembrie, inclusiv salariile. Ministrul Cseke Attila a avertizat că instituția are de plătit în decembrie 74 de mii de oameni, inclusiv medici, asistente din unitățile de primiri urgențe, dar și angajații din DSP-uri, iar banii nu sunt încă disponibili.

Ministrul Sănătății, Cseke Attila, a spus la Digi24 că deși ministrul Finanțelor i-a promis că salariile vor fi plătite prin artificii operate în fondul aflat la dispoziția premierului, simte nevoia să avertizeze că situația nu este confortabilă.

„Avem 74 de mii de angajați în sistemul bugetar de sănătate care trebuie să primească salariul pornind de la bugetul ministerului Sănătății, mai jos prin DSP-uri și așa mai departe. Cea mai ușoară soluție este după momentul formării guvernului”, prin intermediul unei rectificări bugetare, conform declarației ministrului Sănătății la Digi24.

„Nu suntem în situația în care încă să ne panicăm, dar preventiv e obligația noastră să semnalăm această chestiune”, a adăugat ministrul Sănătății.

Ministerul Muncii are nevoie pentru pensii și salarii de 3 miliarde de lei, Ministerul de Interne de peste jumătate de miliard, inclusiv pentru pensii și testele de salivă pentru elevi, iar Ministerul Educației pentru plata profesorilor.

Liderul Sindical al Cartel Alfa, Bogdan Hossu, spune că totul stă la mâna politicienilor care dacă nu se înteleg, România riscă să intre în șoc: „Problema de fond este că dacă cele două partide nu se înțeleg pe primul ministru și nu sunt capabile să ajungă la o concluzie, singura rezolvare este să se meargă la alegeri anticipate și, pentru patru luni de zile cât este perioada de pregătire pentru alegeri anticipate, să fie un guvern tehnic cu mandat clar de rezolvare a problemelor curente ale României. Cred că nu este numai problema salariilor, este și problema prețurilor la energie, la gaz. Sunt o multitudine de lucruri care trebuie să rezolve funcționarea economiei dacă vrem să nu avem un șoc și o stopare a întregii vieți economice și sociale a României”.

Ministrul Finanțelor a dat o circulară tuturor colegilor de cabinet în care le-a cerut să dea înapoi la buget ce nu au cheltuit astfel încât banii să ajungă la cei care nu mai au niciun leu.

Sursa foto: Guvernul României

Citește și: Peste 1600 de pacienți la ATI și puțin peste 3000 de cazuri noi de COVID

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.