Ministerul Sănătății a declanșat mecanismul european de protecție civilă pentru a face rost de vaccinul împotriva hepatitei B – AUDIO

Ministerul Sănătății nu a rezolvat nici până acum problema legată de lipsa vaccinului împotriva hepatitei B – ser care lipsește de luni bune.

Doar câteva mii de doze mai sunt disponibile în toată țara, iar autoritățile încearcă să găsească stocuri disponibile în alte țări.  Până acum însă, nu s-a primit nicio ofertă.

Cele mai afectate de această situația sunt maternitățile – pentru că vaccinul se administrează, după naștere, copiilor născuți de femei cu hepatita B.

Virusul hepatitei B se transmite prin sânge, obiecte infectate şi contact sexual.

Numai că vaccinul care se administrează pentru imunizat lipsește de câteva luni.

În stocurile Direcţiilor de Sănătate Publică din toată ţara au rămas doar câteva mii de doze de vaccin împotriva hepatitei B.  Ministrul Sănătății, Florian Bodog, susținea recent că știe despre această situație.

Vaccinul trebuie administrat bebelușilor imediat după naștere, în cazul în care mamele lor sunt infectate cu hepatita B.

La Maternitatea Giuleşti din Capitală, spre exemplu, sunt păstrate câteva doze special pentru aceste situații, ne-a declarat șefa secției de Neonatologie Ioana Roșca:

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

”Din decembrie nu mai există pe piața românească și nici DSP nu-l mai distribuie. Într-adevăr, avem câteva doze cu acordul celor de la DSP, ne-au și spus să-l manageriem pentru mamele care au hepatita B și pot să o transmită copilașilor, a spus Ioana Roșca.

Unele femei sunt revoltate,

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

”Vă dați seama că noi suntem în prima linie, părinții sunt nemulțumiți, sunt agresivi unii dintre ei (…) o mamă a spus că ea a fost neîndreptățită, pentru că alții copii au fost vaccinați acum câteva luni și al ei nu a fost vaccinat și nu știm ce se întâmplă”, a adăugat șefa Secției de Neonatologie.

Ministerul Sănătăţii a declanşat oficial mecanismul european de protecţie civilă pentru a primi vaccinul din alte state, dar nu a primit, deocamdată, nicio ofertă.

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS