Confidenţialitate

Ministerul Mediului, obligat să plătească 35.000 de euro urmașilor unui bărbat din Brașov ucis de un urs | AUDIO

Ministerul Mediului este obligat să plătească 35.000 de euro urmașilor unui bărbat din comuna Teliu, județul Brașov, ucis în urma atacului unui urs. Decizia este definitivă. Numai în 2020, Ministerul Mediului a fost obligat să achite victimelor atacate de urși peste 220.000 de euro daune.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Familia barbatului ucis de urs a cerut daune de de 50.000 de euro. Însă, a primit în primă instanță jumătate din suma cerută, pentru ca în apel judecătorii să acorde despăgubiri de 35.000 de euro.

Atacul a avut loc în urmă cu mai bine de 2 ani. Bărbatul a fost găsit de trecători, pe marginea drumului național 10, cu răni foarte grave, la 2 kilometri de o pădure.

Nu este singurul caz în care statul este condamnat să plătească despăgubiri victimelor urșilor

Numai în 2020, Ministerul Mediului a fost obligat să achite peste 220.000 de euro daune.

Cele mai mari despăgubiri pe care ministerul trebuie să le achite sunt pentru o femeie din județul Mureș, care a rămas fără un picior după ce a fost atacată de urs: 137.000 de euro daune morale și materiale și o rentă viageră lunară de 300 de euro.

Sumele solicitate cu titlul de daune morale reprezintă cuantumul cerut în majoritatea dosarelor aflate pe rolul instanțelor. 40.000 de euro este suma prevăzută în Legea vânătorii, în cazul braconării unui urs, așa că victimele apreciază că suma poate fi transpusă și în sens invers.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Încep înscrierile pentru instalarea de garduri electrice împotriva urșilor. Sumele oferite de stat pornesc de la 15.000 lei | AUDIO