Confidenţialitate

Ministerul Justiției nu exclude emiterea unei Ordonanțe de Urgență pentru Codul penal

Dacă modificările propuse de ministerul justiției la codul penal nu va trece de Parlament, Guvernul va emite o ordonanță de urgență în acest sens – a declarat Ministrul Justiției, Tudorel Toader în cadrul ședinței comisiei parlamentare care dezbate aceste modificări, comisie condusă de fostul ministru, Florin Iordache.

”Dacă legea nu va fi adoptată de Parlament și nu va fi publicată în monitorul oficial, încât să producă efecte juridice, Guvernul este îndreptățit să emită o ordonanță de urgență pentru transpunerea directivei și avem o bogată jurisprudență a Curții Constituționale, prin care se apune – da, se justifică urgența pentru adoptarea unei ordonanțe de urgență prin transpunerea unei directive la termen”.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Tudorel Toader a explicat că directiva se referă la asigurarea prezumției de nevinovăție, iar modificările propuse au tocmai rolul de a asigura această prezumție.

Chiar dacă prezumția de nevinovăție este prevăzută în Constituție, Tudorel Toader susține că ar fi nevoie de garanții suplimentare.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a mai spus că magistraţii, prin CSM, îşi dau avizul pe legile Justiţiei şi nu cu privire la incriminarea sau dezincriminarea faptelor, precizând că, dacă legea este neclară, pot apela la Curtea supremă sau la Curtea Constituţională a României.

“În baza principiului separaţiei puterilor în stat, fiecare dintre cele trei puteri are câte o competenţă stabilită în Constituţie, după aceea în legile de rang infra-constituţional. Prin urmare, magistratul trebuie să înfăptuiască justiţia, adică să interpreteze şi să aplice legea. Dacă legea e neclară, apelează la Curtea supremă pentru recurs în interesul legii sau pentru o hotărâre din aceea prealabilă, ca să fie conţinutul normativ accesibil, mă rog, şi o practică unitară. Dacă legea e neconstituţională, din oficiu sau la cerere, judecătorul poate sesiza Curtea Constituţională care să verifice conformitatea legii cu Legea fundamentală – Constituţia. În rest, îşi dă avizul, magistraţii, prin CSM, îşi dau avizul la legile Justiţiei şi nu cu privire la incriminarea sau dezincriminarea unor fapte, modificările din procedură penală. Prin urmare, îndemnul meu este şi a fost şi va fi să rămânem fiecare dintre noi în matca constituţională, să ne îndeplinim fiecare dintre noi atribuţiile, competenţele astfel stabilite la rang constituţional şi la rang infra-constituţional”, a declarat Tudorel Toader, la Ministerul Justiţiei, referindu-se la reacţiile judecătorilor şi procurorilor privind modificările la legile Justiţiei şi codurile penale.