Ministerul Justiției atrage atenția că OUG privind salariile ar putea fi neconstituțională

Ministerul Justiției va da aviz pozitiv pentru Ordonanța de urgență privind salariile angajaților din IT și ale celor cu contracte de muncă part-time.

OUG ar urma să fie emisă de Guvern chiar în ședința de astăzi. Dar, potrivit unui document oficial al Ministerului Justiției ordonanța poate fi declarată neconstituțională, dacă o contestă cineva.

Documentul a fost transmis Ministerului de Finanțe – potrivit site-ului TVR.

Potrivit TVR, Ministerul Justiției scrie că emiterea unei OUG se face, conform Constituției, „în situații extraordinare”, iar potrivit notei de fundamentare proiectul OUG ar încălca tocmai acest principiu constituțional, adică nu s-ar justifica urgența.

În plus, „stabilirea, în sarcina angajatorilor, a obligației de a suporta o parte din sarcina fiscală datorată, conform legii, de către anumite categorii de angajați, ar putea fi considerată ca fiind o măsură de natură a contraveni principiului justei așezări a sarcinilor fiscale, consacrat în art. 55 din Constituție”.

Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a anunțat în această dimineață, la Consiliul Economic Consultativ, că propune soluții pentru programatori și pentru angajații part-time.

Acestea se vor regăsi într-o ordonanță de urgență, al cărui proiect va fi discutat în ședința de Guvern de astăzi.

OUG se impune după ce veniturile acestor categorii s-au diminuat ca urmare a mutării contribuțiilor sociale de la angajator la angajat.

Consiliul Economic și Social a dat aviz POZITIV propunerilor prezentate de Eugen Teodorovici.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS