Confidenţialitate

Ministerul Finanțelor: Nu știm dacă OMV Petrom trebuie să plătească taxa de solidaritate în România | AUDIO

Grupul OMV a anunțat că în timp ce în Austria se așteaptă să plătească o taxă de solidaritate de aproximativ 150 de milioane de euro pentru anul 2022, în România crede că nu va fi cazul să plătească această taxă. De ce? Pentru că mai puțin de 75% din cifra sa de afaceri este în sectoarele definite în Ordonanța Guvernului României prin care se implementează și la noi decizia de supra-taxare a companiilor din Energie.

Ordonanța, adoptată chiar pe 29 decembrie, prevede că taxa de solidaritate se aplică firmelor care au cifra de afaceri de peste 75% inclusiv din activități desfășurate în sectoarele cu următoarele coduri CAEN:

  • 0610 – „Extracția țițeiului”;
    0620 – „Extracția gazelor naturale”;
    0510 – „Extracția huilei”;
    1910 – „Fabricarea produselor de cocserie” și
    1920 – „Fabricarea produselor obținute prin rafinarea petrolului”.

OMV Petrom spune că desfășoară doar trei din cele cinci activități definite de Guvern.

Ce spune Ministerul de Finanțe

De partea cealaltă, Ministerul Finanțelor – prin secretarul de stat responsabil de fiscalitate, Alin Chitu – precizează în exclusivitate pentru Europa FM că deocamdată nu știe dacă OMV Petrom trebuie să plătească sau nu taxa de solidaritate în România.

Iată explicația.

Alin Chitu: „Cifra de afaceri o s-o vedem în situațiile financiare și în raportarea…”.

Anca Grădinaru: Când?

Alin Chitu:Acest impozit se va face în iunie. La momentul raportării oficiale către Ministerul de Finanțe, o să vă putem răspunde la aceste întrebări”.

Anca Grădinaru: Deci mai devreme de iunie nu se poate vedea?

Alin Chitu:Aceea este data de raportare”.

L-am întrebat pe secretarul de stat responsbail de fiscalitate, Alin Chitu, și unde ar trebui să plătească OMV Petrom taxa de solidaritate.

Aici este o discuție cu privire la articolele din regulament care au fost implementate și în legislația noastră internă cu privire la modul de consolidare a firmelor care fac parte dintr-un grup. Avem acolo niște prevederi care trebuiesc analizate. Regulamentul este unul care se aplică nediscreționar tuturor firmelor care acționează în domeniul acesta”, a mai spus Alin Chițu.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: 10 lei, atât va fi deducerea din impozit pentru salariații care au copii la creșă, grădiniță sau școală, anunță Ministerul de Finanțe | AUDIO