Confidenţialitate

10 lei, atât va fi deducerea din impozit pentru salariații care au copii la creșă, grădiniță sau școală, anunță Ministerul de Finanțe | AUDIO

Lămuriri în privința deducerii din impozit pe care care o primesc din acest an salariații cu copii înscriși la creșă, grădiniță, școală sau liceu. După ce inițial s-a crezut că părinții vor primi 100 de lei lunar, acum Ministerul de Finanțe spune că suma este de 10 ori mai mică. 

Pentru a beneficia de această facilitate, părinții trebuie să aducă la angajator o adeverință de la uninatea școlară în care este înscris copilul.

Alin Chițu, secretar de stat la Ministerul Finanțelor, a explicat la Europa FM cum funcționează măsura:

„Înainte să-i aplic impozitul scad 100 de lei, efectul este practic 10% aplicat la această reducere de 100 de lei, deci vorbim de 10 lei pe lună.”

Decizia a stârnit critici din partea federaților de părinți. Iulian Cristache, președintele Federației Naționale a Părinților Edupart:

„Este vorba de 10 lei, ceea ce mi se pare o bătaie de joc, nu știu de ce era nevoie de o schimbare în Codul Fiscal pentru 10 lei pe lună. Nu știu cine a fost eminența cenușie de a gândit-o așa.”

În replică, Alin Chițu a explicat că măsura vine la pachet și cu alte deduceri fiscale:

„Unul dintre obiective a fost acesta ca să fie acordată deducere pentru copilul care se duce la școală, tocmai pentru a stimula într-o măsură ca acești copii să meargă în instituția de învățământ. Cu privire la nivelul de 10 lei, că acum îmi imaginez că o s-o considere toată lumea că e la un nivel redus, așa cum vă ziceam, se aplică împreună cu celelalte deduceri. În bugetul pe care l-am avut noi alocat de 25 miliarde de lei pe an atât s-a putut acomoda în limita acestor bani.”

De menționat că de facilitate va beneficia doar unul dintre părinți, iar deducerea se acordă pentru fiecare copil.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Foto: Shutterstock

Citește și: O profesoară din Cluj va primi 30.000 lei după ce doi foşti elevi au ironizat-o pe reţelele sociale. Părinții acestora vor plăti despăgubirile