Ministerul Educației pune în consultare publică proiectul școlilor-pilot, experimentale și de aplicație

Ministerul Educației a lansat în consultare publică, luni, proiectul de Hotărâre de Guvern privind funcționarea unităților de învățământ preuniversitar cu statut de unități-pilot, experimentale și de aplicație.

Toate aestea vor face parte din sistemul național de învățământ și vor avea ca scop testarea unor noi modele curriculare și de carieră didactică.

Tergiversarea proiectului l-a determinat, recent, pe Marian Staș să demisioneze din postul de consilier al ministrului Monica Anisie.

Profesorul a lucrat jumătate de an la proiectul de refomare a sistemului de învățământ și a pus la punct planul pentru descentralizarea curriculei.

Aplicarea acestuia s-a blocat.

„În primul rând, proiectul de HG păstrează decizia de a porni pilotarea și de a avea școli-pilot în anul 2020-2021, și în al doilea rând, specifică faptul că școlile care doresc să înceapă pilotarea își pot face publică, până la 15 iunie, intenția și oferta, astfel încât ordinele de ministru subsecvente din anii următori să includă aceste școli pentru pilotare. Cred că este un rezultat cu totul deosebit, este un pas extrem de important pentru educație (…) deschide calea transformărilor în sistem”, a spus – la Europa FM – Marian Staș.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Pornind de la 7-10 școli, în care se va învăța altfel, proiectul s-ar putea multiplica. Reforma propusă de el presupune trecerea de la un plan unic de învățământ la o curriculă oferită de școala și la una aleasă de elevi.

Nicio școală nu va fi obligată să participe la programul-pilot, dă asigurări Marian Staș.

Potrivit proiectului de Hotărâre de Guvern, lista unităților-pilot va fi aprobată până la 1 iulie 2020, în așa fel încât părinții elevilor care ar urma să studieze pe un model curricular-pilot vor putea lua decizia în cunoștință de cauză, fiind astfel respectată nevoia de predictibilitate a beneficiarilor.

Ministrul Educatiei a refuzat să ofere un punct de vedere după demisia consilierului Marian Stas.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS