Confidenţialitate

Ministerul Educației amenință cu plângeri penale pentru obstrucționarea organizării concursurilor pentru noi directori

Ministrul Educației acuză presiuni din partea unor manageri de școli în cazul organizării concursurilor pentru funcțiile de director și director adjunct.

Mircea Dumitru spune că la minister au ajuns mai multe sesizări în care candidații se plâng că actualii directori refuză să le furnizeze documentele necesare pregătirii pentru concursul de luna viitoare.

“Solicit tuturor directorilor aflaţi în funcţie să pună la dispoziţia colegilor lor toate documentele şcolare de care este nevoie, iar dacă vom primi în continuare mesaje prin care ni se aduce la cunoştinţă că cei care vor să se înscrie la concurs sunt împiedicaţi, nu vom ezita să apelăm la autorităţile statului”, a precizat Mircea Dumitru.

 

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Ministrul Educației mai spune că dacă presiunile nu vor înceta, instituția pe care o conduce va sesiza autoritățile penale.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Ministrul Educaţiei a anunţat că în prezent, se lucrează la o reglementare prin care directorii şcolilor, liceelor şi grădiniţelor să aibă un număr limitat de mandate, la fel cum este în cazul rectorilor universitari.

“Să ai manageri de şcoli care ocupă funcţia de 25-30 de ani, fără să existe nicio analiză a performaţei, a capacităţii, mi se pare că e în contra-timp şi răspăr cu ceea ce se întâmplă astăzi în instituţiile publice peste tot în lume. Tocmai de aceea voi face o propunere de modificare a legislaţiei în aşa fel încât să existe un număr limitat de mandate pentru directori şi perioada în timp. La fel şi pentru inspectorii şcolari”, a completat Mircea Dumitru.

Mircea Dumitru spune că, până acum, s-au înscris la concurs 1.300 de cadre didactice.

Ministerul Educației organizează începând cu 12 octombrie, primul concurs din ultimii 8 ani pentru cele aproximativ 18 mii de posturi de directori de școli și grădinițe.

Vă reamintim, ieri,  senatorii au decis să retrimită la Comisia de învățământ un proiect de lege care prevedea amânarea concursurilor până la vară, la inițiativa președintelui forului, senatoarea PSD Ecaterina Andronescu.

PSD se opune organizării acestor examene acum. Motivul: organizarea lor în timpul anului școlar ar da peste cap tot sistemul.