Confidenţialitate

Ministerul Dezvoltării, despre podul rutier prăbușit în Neamț: Lucrările nu au fost recepţionate, iar obiectivul nu putea fi dat în folosinţă

Ministru al Dezvoltării, lucrărilor publice şi administraţiei, Cseke Attila a ordonat ca reprezentanţi ai Inspectoratului de Stat în Construcţii să se deplaseze de urgenţă la podul prăbușit, joi, în județul Neamț.

Lucrările la acest obiectiv de infrastructură rutieră nu au fost recepţionate, ceea ce înseamn că podul nu putea fi dat în folosinţă, susține Ministerul Dezvoltării.

”Din punctul de vedere al Ministerului Dezvoltării, obiectivul de investiţii nu a fost finalizat, întrucât nu a fost transmis Procesul Verbal de Recepţie la Terminarea lucrărilor. Lucrările la acest pod nu sunt finalizate şi recepţionate, aşadar, obiectivul nu putea fi dat în folosinţă”, transmite instituţia.

Reabilitarea podului pe DJ 207 A km 6+591, peste râul Siret, la Luţca (jud. Neamţ) se realizează prin Programul Naţional de Dezvoltarea Locală (etapa a II-a).

Conform contractului de finanţare încheiat între Ministerul Dezvoltării şi Consiliul Judeţean Neamţ, valoarea finanţării, alocată prin PNDL, este de 7.374.449,36 lei, sumă din care MDLPA a decontat 7.295.280,58 lei (au mai rămas de decontat 79.168,78 lei).

Încheierea contractului pentru execuţia efectivă a lucrărilor se face între autoritatea contractantă (în acest caz, Consiliul Judeţean Neamţ) şi firma responsabilă cu proiectarea şi execuţia lucrărilor.

Durata de execuţie a lucrărilor este de 24 de luni (începând cu data de 23.07.2020), termenul de finalizare a lucrărilor fiind luna iulie 2022.

Podul de la Luțca s-a prăbușit la jumătate de an de la finalizarea reparațiilor.

În noiembrie 2021, președintele Consiliului Județean Neamț, social-democratul Ionel Arsen, susținea că podul are garanția unei greutăți de 340 de tone.