Confidenţialitate

Ministerul de Interne vrea să limiteze la cel mult 10 numărul de persoane care pot avea domiciliul la aceeași adresă | AUDIO

Ministerul de Interne anunță lansarea în dezbatere publică a unui proiect de ordonanță prin care să fie limitat la 10 numărul de persoane care pot avea domiciliul la aceeași adresă.

În același timp, Ministerul de Interne ar putea  percepe o taxă de la cei care cer statistici complicate de la Evidența Populației.

În ultimii ani, Poliția a constatat că în Sectorul 3, în județele Iași și Vaslui sunt adrese la care, în acte, apar ca locatari sute de persoane. Chiar 2.000 la o adresă din Iași.

Așa că Ministerul de Interne a realizat un proiect de ordonanță care prevede că „Nu este posibilă înscrierea menţiunii privind stabilirea domiciliului sau, după caz, a reşedinţei la o anumită adresă dacă în Registrul Național de Evidență a Populației, la adresa declarată, sunt înregistrate mai mult de 10 persoane”.

Această restricție nu se aplică proprietarului imobilului situat la adresa respectivă sau membrilor familiei extinse ale acestuia, adică rudelor până la gradul patru.

În plus, Ministerul de Interne propune ca veridicitatea unei adrese de domiciliu și, după caz, de reședință, să poată fi verificată prin accesarea de date înscrise în cartea funciară sau, după caz, pe baza extrasului de carte funciară prezentat de solicitant.

Pe de altă parte, cei care solicită statistici greu de realizat de la Evidența Populației, precum numărul de persoane născute într-un anumit interval, ar putea plăti o taxă.

Sunt persoane care cer Evidenței Populației să anunțe foștii colegi de liceu că se adună să sărbătorească 3 decenii de la absolvire de exemplu, iar angajații statului îi anunță prin scrisori nominale pe cei vizați că cineva vrea să-i invite la un asemenea eveniment.

Pe de altă parte, proiectul de ordonanță explică și cum ar putea primi copiii sub 14 ani carte de identitate. Cartea electronica de identitate ar puea fi emisă de la finalul acestui an.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Autor: Anca Grădinaru

Citește și: Polițistul care a lovit cu mașina două fetițe, audiat. A recunoscut că avea viteză mare și nu era în misiune urgentă | AUDIO