Ministerul Apelor a aprobat împuşcarea a 440.000 de ciocârlii în noul sezon de vânătoare

440.000 de ciocârlii vor fi împușcate în România, în sezonul de vânătoare mai 2019-mai 2020, potrivit unui ordin aprobat recent de Ministrul Apelor, Ioan Deneș, şi publicat în Monitorul Oficial.

Cifra este puţin mai mică față de anul trecut, însă România este una dintre ultimele țări din Uniunea Europeană care mai permite împușcarea acestei specii.

Păsările sunt vânate pentru limba lor, folosită la diverse preparate gastronomice de lux.

În Uniunea Europeană, ciocârlia de câmp se mai vânează doar în şase ţări: Grecia, Italia, Franța, Cipru, Malta și România, în restul țărilor fiind interzisă vânarea ei din cauza declinului puternic al speciei.

În restul țărilor fiind interzisă vânarea speciei din cauza declinului puternic generat de intensificarea agriculturii din ultimii 25 ani, numărul acestor păsări reducându-se cu 50%, conform BBC Nature. Un alt motiv pentru declinul speciei este braconajul în scopuri comerciale.

În România, vânarea ciocârliilor a fost interzisă până în 1996. Din 1996 este permisă, iar din 2015, după o campanie a Societăţii Ornitologice Române, au scăzut cotele de vânătoare.

Foto: Razvan Zinica

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS