Confidenţialitate

Ministerul Apărării va cumpăra 32 de avioane F-16 „în stare operațională„ din Norvegia, anunță premierul Nicolae Ciucă | AUDIO

Guvernul dă joi undă verde Ministerului Apărării și Romtehnica să cumpere 32 de avioane F-16 din Norvegia. Contractul pentru aparatele de luptă va fi semnat în următoarele luni. El va fi dublat de un alt contract cu Guvernul SUA care va viza  dotarea cu tehnică a avioanelor  second hand achiziționate din Norvegia.

Premierul Nicolae Ciucă:

„Se asigură livrarea celor 32 de aparate de luptă în stare operațională. Este nevoie ca în actualul context să continuăm să acordăm atenția cuvenită întăririi capacității de apărare și răspuns a armatei noastre. Se dezvoltă și capacitatea noastră în domeniul industriei de apărare, facilitățile de mentenanță și modernizare se vor dezvolta în România.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Pentru cumpărarea celor  32 de avioane F-16, Ministerul Finanțelor va asigura credite de angajament în valoare de 494 milioane de euro, necesare semnării contractelor.

Suma va suplini banii prevăzuți deja de MApN pentru achiziție.

Piloții și instructorii de zbor vor fi instruiți în străinătate în următorii 3-5 ani.

România nu are capacitatea să-și asigure poliția aeriană singură din cauza dotărilor limitate.

De mai mulți ani, nenumărate state NATO au permanent misiuni de supraveghere și asigutare a spațiului euroan românesc. Printre acestea: SUA, Germania, Marea Britanie, Italia.

România va demara și un program de dotare a Forțelor Aerene cu avioane de luptă F-35.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea