Confidenţialitate

Ministerul Apărării de Seul: Phenianul pregăteşte noi teste nucleare

Autorităţile sud-coreene susţin că au ‘semnale’ care indică faptul că regimul comunist nord-coreean ar pregăti noi teste nucleare, după cel controversat de duminică, dur condamnat de comunitatea internaţională.

Potrivit Ministerului Apărării de la Seul, cel mai probabil, Phenianul va lansa rachete balistice intercontinentale, relatează The Guardian în ediţia sa electronică.

Consiliul de Securitate al ONU se reuneşte luni, la News York, pentru a dezbate situaţia.

Forţele terestre şi aeriene sud-coreene au desfăşurat, luni dimineaţă, exerciţii combinate de tragere, ca răspuns la cel de-al şaselea test nuclear efectuat de Coreea de Nord, relatează CNN, citând o declaraţie a oficialilor de la Seul.

Exerciţiul a inclus rachete balistice sol – sol şi avioanele de luptă F-15K.

A fost simulată lovirea unor ţinte situate pe coasta estică a Coreei de Sud.

Nord-coreenii au anunţat că a testat, duminică, o nouă bombă cu hidrogen, proiectată tocmai pentru a fi ataşată de noile rachete balistice intercontinentale lansate în ultimele luni, test calificat drept un ‘succes total’, al cărui scop a fost de ‘a confirma acurateţea şi credibilitatea’ tehnologiei nucleare din dotare.

Secretarul american al Apărării, James Mattis, a avertizat Coreea de Nord că orice ameninţare la adresa SUA sau a aliaţilor acestora va primi ‘un răspuns militar masiv’.

Anterior, preşedintele rus, Vladimir Putin, a cerut comunităţii internaţionale să nu cadă ‘pradă emoţiilor’. Liderul de la Kremlin cerut să se acţioneze ‘calm şi ponderat’.

Prin Ministerul de Externe, România s-a alăturat vocilor care au condamnat regimul stalinist.